Umjetnički ravnatelj Pulskoga filmskog festivala Vidačković o povlačenju nagrada: ‘Pula ima svoje Zlatne Arene’

Zagreb, 15.05.2019 - Hrvatski program 66. pulskog filmskog festivala najavljen je na konferenciji za meddije u Medijateci Francuskog instituta. Na fotografiji Zlatko Vidačković i ravnateljica Gordana Restović. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Umjetnički ravnatelj Pulskoga filmskog festivala Zlatko Vidačković reagirao je u srijedu priopćenjem na odluke strukovnih udruga da s toga festivala povuku dodjele nagrada kojima su one utemeljitelji, poručivši kako nema ništa protiv njihovih odluka, ali i da pulski festival ima svoje nagrade stare šest i pol desetljeća – Zlatne Arene, koje će i dalje dodjeljivati, a u kratkoj izjavi za Hinu dodao je da je uvijek za otvoreni dijalog o svim pitanjima vezanim uz festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama oko Pulskog filmskog festivala – s njega se povlači već treća ugledna nagrada

“Podržavam sve tri odluke i želim im puno sreće s novim domaćinima, a Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim Arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu”, istaknuo je Vidačković u priopćenju.

S Pulskoga filmskog festivala povučene su dodjele triju nagrada. Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo je Nagradu “Fabijan Šovagović” dodjeljivati festivalu u Vukovaru, Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo je nagradu Oktavijan za dugometražni igrani film “izmjestiti kalendarski i lokacijski” te rekoncipirati svoje nagrade, dok će Nagrada “Vedran Šamanović”, koju su utemeljii Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, biti dodijeljena na Festivalu mediteranskog filma Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidačković: Uvijek za otvoren dijalog sa svim strukovnim udrugama

Umjetnički ravnatelj PFF-a ističe kako nema ništa protiv oduke DHFR-a da se Nagrada Fabijan Šovagović više ne dodjeljuje u Puli te da mu je drago da ide baš u Vukovar.

“Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju”, objašnjava dodajući da PFF ima statutom predviđenu Zlatnu Arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nisu dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne Arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i drugi”, naglašava.

Što se tiče nagrade Vedran Šamanović, Vidačković napominje da je već prije Festivalskom vijeću predlagao da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su u Puli nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nema (eksperimentalni, animirani), dok u kategoriji dugometražnog igranog filma ta nagrada kolidira sa Zlatnim Arenama.

“Po pitanju nagrade Oktavijan posve razumijem razloge koje je navelo HDFK, a to je da se svim članovima HDFK-a, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film”, kaže Vidačković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će, dodaje, provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije, te će rezultate ankete, odnosno prosječne ocjene objaviti na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa, podsjeća provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih Arena uvedenih 1955.

“Uvijek sam za otvoren dijalog sa svim strukovnim udrugama po svim pitanjima vezanim uz festival”, poručio je Vidačković u kratkoj izjavi za Hinu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.