(Foto) Održana obiteljska škola Dubrovačke biskupije

Foto: dubrovacka-biskupija.hr

Od petka, 17. studenog do nedjelje 19. studenog, održala se Obiteljska škola Dubrovačke biskupije koju je organiziralo Vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji Dubrovačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak: don Stjepan Radić o vjeri i bračnom zajedništvu

Prvoga dana, u petak, sudionicima se obratio pročelnik Vijeća za život i obitelj don Marinko Šljivić koji je okupljenim obiteljima poručio da taj vikend iskoriste za međusobno povezivanje i molitvu kako bi njihove nakane mogle biti poduprte božanskom milošću, a kako bi mogli posvjedočiti drugima o važnosti kršćanskog obiteljskog odgoja, piše IKA.

Prvo je predavanje bilo ono doc. dr. sc. don Stjepana Radića na temu „Vjera i bračno zajedništvo: kako vjera u braku doprinosi njegovoj ljepoti i harmoniji?”. Kroz svoje obraćanje obiteljima predavač Radić je kazao kako je vjera temelj za bračno i obiteljsko zajedništvo, jer vjeru definiramo kao intimni odnos čovjeka i Boga. Odnosno kad supružnici taj odnos ostvare s Bogom onda mogu nuditi i živjeti međusobnu intimu. Rekao je i kako vjera sadrži pouzdanje i povjerenje koje se traže u obitelji, ali i kako se traži onaj pozitivan pojam žrtve u svakodnevnom životu, oni trenutci u kojima ćemo žrtvovati nešto kako bismo pomogli svome partneru. Naglasio je i kako vjera osposobljava za razborito prosuđivanje koje je neophodno za savladavanje konflikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostvariti sve navedeno predavač je kazao kako su potrebna dva sakramenta, euharistija i ispovijed. „Zajednički odlazak na nedjeljnu misu, čime se djeci usađuje osjećaj zajedništva i vjera, ali i pojam blagdanskog i obiteljskog ručka. Euharistija kao gozba, žrtva i kao sama molitva”, objasnio je. Također je istaknuo kako redovitim pristupanjem ispovijedi supružnici se na neki način osposobljavaju za vrline, osobito za međusobno opraštanje. Na kraju je poručio kako je potrebno obitelji ohrabrivati da nastave živjeti svoj život kršćanski, a kako tu životnu hrabrost uvijek mogu postići redovnim zajedničkim odlaskom na nedjeljna misna slavlja, zajedničkom molitvom i ispovijedi nekoliko puta godišnje. „Te dimenzije koje su minimalne donose velike dobrobiti”, zaključio je.

Tijekom Obiteljske škole organizirane su i brojne radionice za djecu različitih uzrasta, a koje vode odgojiteljice u vjeri ali i animatori Dubrovačke biskupije.

Subota: biskup predvodio misno slavlje, predavanje dr. Bošnjakovića o očinstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je nastavljen u subotu, 18. studenog, u hotelu Neptun. U prvom dijelu dana predavanje „Otac i očinstvo: radost je davati se!” održao je dr. sc. don Josip Bošnjaković, a nakon brojnih radionica služeno je i misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Upravo na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Marinko Šljivić koji je podsjetio okupljene kako se radi o jubilarnoj godini škole te kako ovo danas ne bi imali bez troje ljudi koji su svih ovih godina dali izniman doprinos a to su: don Stanko Lasić, začetnik škole i tadašnji pročelnik Vijeća za život i obitelj, moderator Krešimir Marković i Ivana Marić. Krešimiru i Ivani biskup Uzinić uručio je prigodne poklone i zahvalnice u znak zahvalnosti za sve napravljeno, a don Stanku Lasiću prigodna zahvala će biti posljednjeg dana škole.

U propovijedi je mons. Uzinić, osvrnuvši se na evanđelje dana (Lk 18, 1-8), kazao kako je kontekst molitve bio bitan u Isusovo vrijeme ali kako je ona osobito bitna i u ovom našem vremenu. Osobito stavljajući u kontekst rečenicu „Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?”, dodao je kako nam ona treba biti poticaj da molimo i budemo ustrajni u tome. S obzirom na to kako su na misi bila povezna dva stola, euharistijski i obiteljski stol koji je korišten u radionicama a na koji su obitelji mogle ostaviti poruku s onim što im je najvrjednije, biskup Uzinić kazao je kako upravo ta dva stola povezuje molitva, odnosno ako je bude kako će onda biti i vjere unutar naših obitelji, naše Crkve ali i onda kada Krist ponovno dođe. Dodao je kako je riječ o dvije vrste molitve. Prva je obiteljska molitva, koja kreće od osobne ali koja je od te osobne puno važnija jer o njoj ovisi odnos svih članova obitelji s Bogom kao i njihovi međusobni odnosi. Istaknuo je i kako je kroz prošlost obitelji spajala molitva krunice i kako je ta molitva bila zaslužna što se vjera prenosila s koljena na koljeno. Naveo je i kako su brakovi u kojima se supružnici zajedno mole puno čvršći te da tako znaju lakše prebroditi sve poteškoće i nesuglasice koje ih zadese.

„No to nije dovoljno. Važno je tu obiteljsku molitvu, tu vašu okupljenost u molitvi prenijeti za jedan drugi stol, euharistijski”, objasnio je dubrovački biskup. Dodao je i kako upravo okupljanjem u molitvi oko euharistijskog stola dopuštamo Bogu da nam pošalje svoju Riječ kako bi mogli rasti kao obitelj, ali i kao Crkva. Okupljenim obiteljima kao uzor je ponudio Majku Božju kao onu koja se molitvom otvorila utjelovljenu Božjem i zbog koje je Bog postao dionikom našega svijeta. „Zamolimo i njezin zagovor da budemo ustrajni u molitvi, kako osobnoj tako u obiteljskoj i euharistijskoj. Kako bi na ono pitanje koje je Isus postavio bio pozitivan odgovor”, poručio je mons. Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom predavanju, kojim je započeo drugi dan jubilarne desete Obiteljske škole, dr. sc. don Josip Bošnjaković obiteljima je objasnio s kakvim se to sve poteškoćama i izazovima očevi suočavaju ali i kako ih na pravi način prebroditi i dati najbolje od sebe svojoj djeci, supruzi, obitelji. Kazao je kako uloga oca danas nije nimalo laka, osobito jer se nalazimo u dobu koje je obilježeno digitalnim svijetom te kako nerijetko zbog toga očevi zaostaju u pogledu informacija za djecom. Objasnio je kako je dobro odgajati očeve za takav svijet, pružati im informacije, te usmjeriti ih kako da na pravi način iskoriste taj digitalni svijet da bi mogli na najbolji mogući način raditi sa svojom djecom.

Objasnio je i kako očinstvo i majčinstvo očituju svoj izvor u Bogu, koji nam se očituje preko muškarca i žene, te da kad promatramo obitelj naslućujemo ljepotu očinstva i majčinstva. Upozorio je kako otac može nanijeti razne „rane” svojoj djeci. Za najblaži primjer toga dao je situacije u kojima otac ne može biti sa svojom obitelji zbog posla. Kao teže postupke istaknuo je trenutke u kojima otac može zavidjeti vlastitom djetetu, fizički ga zlostavljati ili čak, najgori mogući oblik, seksualno ga zlostavljati.

No, predavač je rekao kako je puno ljepote u očinstvu te za biti izvrsnim ocem dao je tri smjernice. Prva je da je prisutan u svojoj obitelji, druga da osluškuje svoju djecu i sebe, a treća da ima zajednički odnos prema djeci sa svojom suprugom. Poručio je još i kako je „zreo otac onaj koji moli, voli i radi.”

Nedjelja: euharistijsko slavlje predvodio don Stanko Lasić, predavanje dr. Bošnjakovića o majčinstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjeg dana trodnevne Obiteljske škole Dubrovačke biskupije u nedjelju, 19. studenog dr. don Josip Bošnjaković održao je predavanje „Majka i majčinstvo: ljepota je stvarati!”, a katedralni župnik dr. don Stanko Lasić predslavio je nedjeljnu euharistiju. Na kraju mise generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić uručio je župniku Lasiću zahvalnicu i prigodan dar za njegov doprinos nastanku i trajanju Obiteljske škole u Dubrovniku uz 10. obljetnicu škole.

Dr. Bošnjaković je uvodno primijetio kako majčinstvo zapravo nije u krizi, iako se o tome govori, jer ono kao takvo i ne može biti u krizi, ali je očito da se nešto događa s majkama koje nisu više toliko otvorene rađanju, no tu situaciju treba šire sagledati.

Predavač je govoreći o ljepoti majke i majčinstva naglasak stavio na govor o tijelu žene koje prolazi različite promjene tijekom života te to povezao s porukama koje se iz toga mogu izvući za društvo. Kazao je kako kad u društvu netko gubi krv to je obično zbog rata, nasilja i sl., a ono u čemu je ljepota žene je u tome što kad ona gubi krv ne ubija nego daje život. Žena kad je trudna štiti slabije i daje život, ona pokazuje da dva bića mogu stanovati zajedno, također i da je moguće staviti se na raspolaganje drugima te da je moguć zajednički život na istom prostoru, samo su neke od misli koje je predavač više objasnio. Nastavio je kako je paradoks majčinstva u tome da u trudničkom iščekivanju majka iščekuje ono što već u sebi nosi, a ne zna zapravo ni tko je niti kakvo je niti ga je ikada stvarno vidjela. „Majka je svojom trudnoćom lijek današnjem društvu s obzirom na nesposobnost iščekivanja i čekanja. Mi ne možemo ubrzati proces od devet mjeseci dok se rodi dijete. Možda je žena zbog toga i strpljivija. Ona u sebi devet mjeseci nosi nekoga i može čekati. Ne može se roditi odmah sutra. A danas sve funkcionira tako da je nadohvat ruke”, rekao je, uz ostalo, predavač.

Objasnio je i kako jedan smjer psihoterapije govori o tri ego stanja: roditelj, odrastao i dijete. Da bi odrastao i roditelj mogli funkcionirati snagu crpe iz djeteta. Objasnio je i da se to dijete u nama hrani kroz igru, blizinu, pažnju, nježnost, glazbu i sl., a ako to izostane moguće je da se osoba iscrpi i izgori, pa je preporučio sudionicima da u brojnim obvezama i brzom ritmu života povedu računa o tom djetetu u sebi.

Dr. Bošnjaković je također kratko spomenuo i da postoje rane majčinstva kao što postoje i rane očinstva, a o temi očinstva je govorio u predavanju dan ranije, te je zaključio kako se treba pomiriti s majčinskom ranom.

Slijedila su pitanja sudionika te rad u radionicama koje su vodili dr. Bošnjaković, Suzana Matošević, Elizabeta Matuzović, Maja Jakšić i Kristina Rožić. Na završetku škole održan je plenum na kojem su sudionici iznijeli svoje prijedloge za buduće teme i eventualna poboljšanja rada škole. Svi su se složili da se škola treba nastaviti održavati u prostoru hotela koji im pruža slobodu od svakodnevnih obveza jer je ovo ujedno i duhovna obnova za supružnike i obitelji poput onih koje godišnje imaju svećenici, redovnici i redovnice. Nisu izostale ni riječi zahvalnosti vlasniku hotela koji svake godine izlazi ususret dubrovačkoj Obiteljskoj školi.

Nedjeljno euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a animirali su ga roditelji i djeca. Kako je ova nedjelja bila i proslava 1. Svjetskog dana siromašnih propovjednik je, potičući okupljene na milosrdnost prema siromasima, istaknuo primjer bl. Marije Propetog Petković, Blajke kod čijeg oca je u ono vrijeme radilo sedamdesetak ljudi, a koja je napustila sve to bogatstvo obiteljskog doma kako bi se brinula za siromašne i potrebite, osobito djecu.

Kazao je i kako nije dobro djecu nagrađivati novcem jer će oni kasnije sve, pa i roditelje, procjenjivati kroz novac. A novac je samo sredstvo a ne cilj. Roditelji zato trebaju učiti djecu cijeniti zajedništvu u obitelji, cijeniti žrtvu roditelja i uključivati ih u obiteljski život i obveze. Potaknuo je roditelje i da djeci predaju vjeru kao dar kako bi oni s njom mogli u životu rasti.

Organizatori 10. Obiteljske škole Dubrovačke biskupije s temom „Promišljati i iskusiti ljepotu kršćanskog očinstva i majčinstva” bili su Biskupijsko vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji. Moderatori škole bili su dr. Vikica Vujica i Krešimir Marković. Na školi je sudjelovalo pedesetak obitelji s djecom, a predavači su ove godine bili iz Osijeka dr. don Josip Bošnjaković i doc. dr. don Stjepan Radić. U programu škole sudjelovali su i predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi se izbliza upoznali s načinom rada škole te naučeno uskoro primijenili u svojoj nadbiskupiji. Na kraju škole sudionici su zajedno zapjevali „Tebe, Boga hvalimo”, a župnik Lasić svima je podijelio sličice sv. Ivana XXIII., pape, i bl. Marije Propetog Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.