(FOTO) Otvorena izložba ‘Crkva i zvono svetog Tome u Puli’

Foto: Fah

Gostujuća izložba “Crkva i zvono svetog Tome u Puli“, otvorena je u srijedu u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja zvono pronađeno slučajno tijekom radova na adaptaciji zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli, samo dvadeset centimetara ispod površine poda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori izložbe i kataloga su Željko Ujčić, viši kustos i Tatjana Bradara, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Tatjana Bradara podsjetila je kako su u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije Arheološkog muzeja Istre u Puli pronađena dva brončana zvona zakopana na dubini od dvadesetak centimetara ispod hodne površine, gdje se svakodnevno boravilo.

Jedno od dva zvona bilo je sačuvano i pripadalo je crkvi svetog Tome u Puli i ono se predstavlja izložbom, dok je drugo stotinjak godina starije i porijeklom s prostora Buzeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradara je rekla kako je obično kod arheoloških pronalazaka najveći izazov otkriti kada je neki predmet nastao, odakle potječe i tko ga je napravio, no s ovim zvonom nije bilo tako jer se ono samo razotkrilo.

Naime, na tom više od 360 kilograma teškom zvonu sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu, te natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT (Godine 1425. Salvator me učinio). Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol.

Majstor Salvator bio je iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato, cijenjena venecijanska zvonoljevačka obitelj koja je radila za šire područje, uključivši Istru, Dalmaciju, Sloveniju, napomenula je Bradara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Malo je poznato da je sveti Toma nebeski zaštitnik Pule i Pulske biskupije, a njegovo štovanje izvire još iz ranokršćanskoga doba, on je simbol vjerovanja u Kristovo uskrsnuće”, rekao je Ujčić na otvorenju izložbe.

Dodao je kako se Crkva svetog Tome apostola nalazila između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera, a ondje je 1860. pronađen oltarni grob iz kojega su danas očuvana samo dva relikvijara koji se danas nalaze u Muzeju povijesti umjetnosti u Beču.

Ujčić je izrazio nadu da će se jednog dana “u čast i slavu pulskog zaštitnika” u Puli postaviti Arheološki park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ostaje otvorena do 28. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.