(FOTO) S molitvom uz zvona crkve ispraćeno neraspadnuto tijelo sv. Leopolda iz Rijeke

Foto: Riječka nadbiskupija

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića napustilo je danas Rijeku i otišlo u Padovu. Molitveni ispraćaj tijela sv. Leopolda predvodio je msgr. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup metropolit u zajedništvu s msgr. Ivicom Petanjkom, krčkim biskupom, fra Jurom Šarčevićem, provincijalom hrvatskih kapucina, mnogim svećenicima i redovnicima.

S molitvom i uz zvonjavu zvona kapucinske crkve Gospe Lurdske, svečano i dostojanstveno je iz Rijeke prema Padovi ispraćena relikvija, neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, redovnika kapucina, velikog čuvenog ispovjednika.

Ispunjena je njegova želja da bude ‘tamo preko mora’, među svojim narodom, i taj ga je narod i u Rijeci – na posljednjoj postaji boravka njegove relikvije u našoj zemlji – neprestano okruživao, javlja Novi list.

U nepunih 24 sata, od 18. rujna do utorka u 14 sati, kada je ispraćen, u crkvi Gospe Lurdske na Žabici njegovu je relikviju pohodilo 50 tisuća vjernika, pristiglih izbliza i izdaleka. Grad u kojem je čeznuo živjeti i djelovati, dočekao ga je, pohodio ga i ispratio s molitvom i sa štovanjem, sa srcem.

Emotivan obred ispraćaja ovog hrvatskog sveca predvodio je riječki nadbiskup msgr. dr. Ivan Devčić koji je za sv. Leopolda kazao da je bio svećenik milosrđa i divan primjer poniznosti.

Nadbiskup je zahvalio Bogu što je hrvatskom narodu, gradu Padovi, kapucinskoj obitelji, Crkvi, cijelom svijetu dao malog, a velikog sv. Leopolda.

Istaknuo je da je sv. Leopold živio kao živa žrtva za jedinstvo kršćana, posebno Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, da je s ljubavlju prihvaćao svakoga tko je dolazio k njemu na ispovijed.

“Sada, 75 godina od njegove smrti i 34 od svečanog proglašenja svetim, po tajanstvenom naumu, njegovi su posmrtni ostatci, prvi put, posjetili naš grad. Otišao je u Italiju mali Leopold, a posjetio nas kao gorostas svetosti, svjetionik milosrđa, divni primjer poniznosti, rekao je u molitvi, među ostalim, nadbiskup msgr. Devčić.

Krčki biskup msgr. dr. Ivica Petanjak potaknuo je vjernike da se od Leopolda oproste drugačije nego kada su ušli u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske.

“Osjetili smo da iz ovog svetog čovjeka zrači dobrota i trebamo se zagledati u svoje srce i donijeti odluke za život u budućnosti”, rekao je između ostaloga biskup Petanjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list/Riječka nadbiskupija