(FOTO) Sedmi Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Pretprogramom i misnim slavljem koje je u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u večernjim satima predvodio vicepostulator za proglašenje sluge Božjeg Ante Gabrića blaženim i svetim o. Antun Volenik, projekcijom dokumentarnoga filma „Tamo gdje palme cvatu“ te radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika u prijepodnevnim i popodnevnim satima, u Križevcima je u subotu 30. svibnja 2015. održan program trećega dana 7. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodni program uoči misnoga slavlja uz prezentaciju je posvećenu životu i djelovanju sluge Božjega Ante Gabrića osmislio i izveo o. Antun Volenik. On je i predvodio misu u suslavlju sa salezijanskim provincijalom don Pejom Orkićem, glavnim urednikom Radio Marije o. Stjepanom Fridlom i župnikom domaćinom Stjepanom Sovičekom.

o Antun Volenik Misa

U propovijedi je o. Volenik predstavio iznimno plodonosno djelovanje sluge Božjeg Ante Gabrića u Indiji. Citirao je više poticajnih misli toga najpoznatijeg hrvatskog misionara sveta života, govorio o njegovoj ljubavi za najslabije, o beskonačnoj pažnji koju je o. Gabrić pokazivao malenima te o njegovoj korespondenciji od više tisuća pisama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pater Gabrić bio je most, preko njega se ljubav širila dalje, on je širi i danas preko groba, a taj je njegov izazov ljubavi i danas na svima nama. Sveci nas poput o. Gabrića izazivaju jer smo svi pozvani na ljubav, na svetost“ – zaključio je o. Volenik zazvavši na kraju propovijedi zagovor o. Gabrića i svih hrvatskih svetaca i blaženika.

Glazbeni obol misnome slavlju dao je zbor župe sv. Ane.

Nakon mise projiciran je dokumentarni film HRT-a „Tamo gdje palme cvatu“ scenaristice i redateljice Ljiljane Bunjevac Filipović posvećen životu i djelovanju sluge Božjeg Gabrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeno-dramski program

Tijekom prijepodneva u križevački Hrvatski dom stiglo je više ekipa vjeroučenika iz Siska, Vrbovca, Visokog i Križevaca koja su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak“, tijekom jutra i prijepodneva sa svojim vjeroučiteljima stvarala dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika.

Njih je, kao i njihove voditelje, vjeroučitelje ili časne sestre uvodno pozdravio župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček, urednik „Maloga koncila“ Vojmil Žic te koordinatorica radionica Valentina Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočili su župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka te đakon Dejan Tot. U popodnevnim su satima stvoreno djeca pokazala u javnoj izvedbi.

Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske ustanove: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Glazbena škola Alberta Štrige i Gradski muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.