(FOTO) ‘Sve o ženama’ – u Poljskoj održana 600. izvedba komedije Mire Gavrana

Foto: Teatar Gavran

Glasoviti poljski Teatar Ludowy iz Krakova izveo je svečanu 600. reprizu komedije Sve o ženama autora Mire Gavrana, te su publici koja ih je ispratila uz ovacije glumice poručile: “Hvala vam, vi ste najbolja publika!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o Gavranovom najizvođenijem kazališnom tekstu koji je do sada imao pedeset i dvije premijere diljem svijeta od New Yorka i Buenos Airesa pa sve do Pariza, Bratislave, Moskve, Mumbaija, Praga, a do sada je preko sedamsto tisuća gledatelja vidjelo Sve o ženama u različitim izvedbama.

„Dugogodišnji život ove predstave, te značajni jubilej iznimno visokog broja repriza potvrdili su na najzorniji mogući način moje prijateljstvo sa zahtjevnom poljskom publikom, koju sam uvijek poštivao” ističe autor Miro Gavran.

Gavranova komedija neobične strukture u svome središtu ima suvremene žene. Kroz pet različitih priča koje se uzajamno isprepliću tri glumice igraju svaka po pet uloga počev od trogodišnjih djevojčica u vrtiću do devedesetogodišnjih starica u domu umirovljenika, čime im se pruža prigoda za glumačke transformacije .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevoditeljica komedije na poljski Anna Tuszyunska je izjavila:
“Uspjeh Teatra Ludowy iz Krakowa koji komediju Mire Gavrana Sve o ženama prije nekoliko dana prikazao šestoti put (od premijere 2006. godine) tumačim time da je taj nevjerojatno britak tekst koji obuhvaća mnoga područja života žena dospio u ruke izvanrednog redatelja Pawela Szumieca koji je odabrao prave glumice: Martu Bizoń, Beatu Schimscheiner, Magdalenu Nieć koje su s lakoćom i fantazijom pristupile realizaciji ovog projekta. Dok sam gledala u Krakowu izvedbu Sve o ženama pratila sam i reakciju publike. Ljudi su bili zadubljeni u priču/priče, opušteni, istinski su uživali. Znam da neki i po 3-4 puta idu ponovno na predstavu toliko im je omiljena. Prošlo je 13 godina od premjere, a ta predstava živi punokrvnim životom. Jednom riječju odličan kazališni komad dospio je u ruke pravog kazališnog tima koji je napravio posao kako spada.”

Do sada su kazališni tekstovi Mire Gavrana imali trideset premijernih izvedbi u Varšavi, Krakovu, Ščećinu, Bidgošu, Čenstohovu i drugim poljskim gradovima, a spomenutu komediju Sve o ženama u Poljskoj je , pored krakovskog Teatra Ludowy izvelo još pet kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.