(FOTO) U utorak počinju 69. Dubrovačke ljetne igre – pogledajte što sve donose!

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u utorak, 10. srpnja u 21.00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza. U 47 dana, na 20 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je danas na konferenciji za medije na taraci hotela Excelsior na kojoj su govorili ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, intendantica Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te gradonačelnik Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević koji su izrazili svoju podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prvi premijerni dramski naslov ovogodišnjih igara je „MichelangeloSebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića prema drami „Michelangelo Buonarroti“ Miroslava Krleže u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u režiji Sebastijana Horvata. Michelangela će na lokrumskoj sceni igrati Rakan Rushaidat i rastvoriti vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time i umjetnosti i moći i politike, koje je danas važnije nego ikada.

Dobro poznat festivalskoj publici još od dramske uspješnice „Kate Kapuralice“, redatelj Dario Harjaček ovo ljeto priprema izbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“ u dramatizaciji Vedrane Klepice. Zajednički nazivnik Marinkovićevih pripovijetki je Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom. Marinković, taj viški Voltaire koji je za Dubrovnik bio intimno i obiteljski vezan, opsjednut je granicama zatvorenog svijeta, a Mediteran, kao i Dubrovnik jest takav – sav sveden na granice i rituale. Predstava će premijerno biti izvedena 18. kolovoza u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, u prostorima tvrđave Minčeta premijerno će biti izvedeno „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb. Ovaj projekt bavi se redefiniranjem ideje ambijentalnoga kazališta, onakvoga kakvo u Dubrovniku postoji od 14. stoljeća pa do danas na Igrama, te će obuhvati dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića, s posebnim naglaskom na pirne drame. Projekt će istražiti osobitosti pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, ali i svadbene običaje suvremenog Dubrovnika.

Publiku očekuje i dubrovačka premijera predstave „Ispravci ritma“ u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara. Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića „Dobri duh Zagreba“ ovaj dramski tekst Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Predstava će se izvoditi u prostoru skladišta Luke Dubrovnik, a nakon izvedbi predstave u istom će prostoru biti postavljena instalacija Marka Tadićathe shifting meaning“ te instalacija BADco.-a „Vremenske bombe“. Na zadovoljstvo publike, na programu su i reprizne izvedbe lanjske dramske uspješnice „Marin Držić – Viktorija od neprijatelja“ Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Dramski program 69. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava. Uvjerljiv trijumf na zadnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta imala je predstava ZKM-a „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i u režiji Dore Ruždjak Podolski. U međuvremenu, predstava je ostvarila veliki broj gostovanja te osvojila više od deset nagrada na različitim festivalima, a dubrovačka publika gledat će je na otoku Lokrumu 16. srpnja, dok će se uspješnica HNK-a u Zagrebu, predstava „Ljudi od voskaMate Matišića u režiji Janusza Kice igrati u parku Gradac krajem kolovoza. Studentski teatar Lero tradicionalno je dio programa Igara, a ovo ljeto festivalskoj publici će predstaviti svoju zadnju produkciju „Kitice i perlice“ u režiji Davora Mojaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubitelji plesne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose jedan od zanimljivijih baletnih naslova prošle sezone, „Derviš i smrt“ nastao u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a u koreografiji Igora Kirova prema libretu Saša Dimoskoga temeljenom na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi koju potpisuje Goran Bojčevski. Bitef teatar gostuje s plesnom predstavom „Macbeth“ u koreografiji Miloša Isailovića i izvedbi plesača Bitef Dance Companyja. Istoimeno Shakespeareovo dramsko djelo ples koristi kao idejno polazište za prikaz suvremenog svijeta – mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti.

U interdisciplinarnoj predstavi „Title“, Clément Layes, koreograf i izvođač s berlinskom adresom, sa sebi svojstvenim humorom istražuje složenu međusobnu povezanost između stvari i značenja koje gradimo oko njih, te uspostavlja „rat i mir“ između stvari i misli, a pritom se ne ustručava razotkriti nam buku misli kao i spektakularnu tišinu objekata. U plesu će uživati i najmlađa publika, zahvaljujući gostovanju nagrađivane plesne predstave „Crtić“ belgijskog koreografa Antona Lachkyja koja je namijenjena djeci od šest godina i više te njihovim obiteljima.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha jedan od najvećih violončelista svijeta
Mischa Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Piera Carla Orizija, 11. srpnja u 22 sata. Čast zatvaranja festivala pripast će Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Daniela Rustionija uz vrhunskog američkog orguljaša Camerona Carpentera koji je svojom iznimnom muzikalnošću, bezgraničnim tehničkim sposobnostima i pionirskim duhom već ostavio značajan trag u suvremenoj povijesti glazbe.

Dubrovački simfonijski orkestar Mozartovu Veliku misu u c-molu izvest će s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka pod ravnanjem mladog ruskog dirigenta mo. Maxima Emelyanycheva, uz soliste Leona Košavića, Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šošu i Krešimira Špicera, ali i koncertirati u atriju Kneževa dvora s violinistom Marinom Marasom pod ravnanjem mo. Tibora Bogányija.

Gudački kvartet Schumann slovi kao jedan od najboljih svjetskih komornih sastava, a trenutno su i rezidencijalni ansambl Komornog glazbenog društva Lincoln centra u New Yorku. Festivalskoj publici će se predstaviti u atriju Kneževa dvora, baš kao i Ansambl 1700 s kojim će nastupiti i jedan od najuglednijih kontratenora današnjice Andreas Scholl.

Vrhunske recitale priredit će prvi klarinet Berlinske filharmonije Andreas Ottensamer uz klavirsku pratnju Joséa Gallarda, kao i Yuya Okamoto, japanski violončelist koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe na Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth te Ivan Krpan koji se, osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu lani, upisao u povijest postigavši jedan od većih uspjeha hrvatskog pijanizma uopće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od umjetničkih vrhunaca ovo ljeto recital je Daniila Trifonova, pijanista koji je nedavno izveo seriju od sedam rasprodanih koncerata u Carnegie Hallu te koji je između brojnih drugih dobitnik i Prve nagrade te Grand Prixa na Natjecanju Čajkovski u Moskvi, ali i Grammyja u kategoriji najboljeg klasičnog instrumentalnog solo albuma na ovogodišnjoj dodjeli.

Još jedan jedinstven glazbeni program nosi naziv Guitarrismo, a samo za ovu prigodu koncertiranja u atriju Kneževa dvora na 69. Igrama, okupit će osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića koji će praizvesti skladbu za osam gitara Gordana Tudora. „Dubrovnik plovi u intonaciji“ naziv je još jedne posebne glazbene večeri, koju  će prirediti dvadeset dubrovačkih glazbenika solista na zajedničkom koncertnom nastupu u atriju Kneževa dvora. Program se odvija uz potporu zaklade Caboga Stiftung, baš kao i tri sedmodnevne glazbene majstorske radionice koje će voditi violinist Stefan Milenković, bariton Krešimir Špicer i pijanistica Maria João Pires, a polaznici će na zadnji dan radionica prirediti završne koncerte otvorene za publiku.

Jazz je tradicionalno nezaobilazan dio programa Igara, a ove godine vrhunsku večer jamči američka jazz diva i višestruka dobitnica nagrade Grammy Dee Dee Bridgewater i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Andreasa Marinella, koji će na koncertu pod pokroviteljstvom Mastercarda nastupiti 18. srpnja ispred Katedrale.

U suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Jadranskih luksuznih hotela koncert će u Vala Beach Clubu hotela Dubrovnik Palace održati gitarski duo Katona Twins, blizanci Peter i Zoltán, koji vješto spajaju klasičnu glazbu s popularnijim glazbenim žanrovima, a dubrovačku će publiku povesti na glazbeno putovanje od Madrida do Buenos Airesa. Na istoj će lokaciji nastupiti francuski harmonikaš Vincent Peirani i saksofonist Emile Parisien koji dijele jedinstven glazbeni izričaj kojemu je improvizacija vodeći princip. Oba su dobitnici prestižnih nagrada, među kojima se ističe ECHO Jazz u kategoriji najboljeg inozemnog ansambla 2015.

Inside Out naziv je jedinstvene glazbene večeri koja će se u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara održati 4. kolovoza, s prvim dijelom unutar gradskih zidina, kraj Velike Onofrijeve fontane, gdje će se odviti interaktivna izvedba I.N.K. Experiment Dua, dinamičnog i kreativnog udaraljkaškog dueta kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch, i robotskog udaraljkaškog ansambla Chimères Orchestra koji je izum francuskih autora okupljenih u kolektivu Reso-nance Numérique pod vodstvom Jeromea Abela, uz oblikovanje zvuka i softversku manipulaciju inženjera elektroakustike i umjetnika Miodraga Gladovića. Drugi dio programa odvija se izvan zidina, u parku Orsula, gdje će uz mladi kvartet Chui koji već uživa kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni nastupiti udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch.

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici predstavljaju LADO s novim programom Ideju regruti te Folklorni ansambl Linđo svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin, uz dodatak premijerne izvedbe nove koreografije Podravski svati dr. Ivana Ivančana.

U atriju palače Sponza otvorit će se izložba Josipa Pina Trostmanna pod nazivom „Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme“, povodom umjetnikova osamdesetog rođendana, te skupna izložba koju Igre pripremaju u suradnji s Art radionicom Lazareti, a koja će pod nazivom „Užasi zavičaja“ publici predstaviti radove suvremenih dubrovačkih umjetnika. Obje izložbe dio su novog festivalskog programa „Ključevi od Grada“ namijenjenog razvoju publike, u sklopu kojeg će se održati i razgovor s autorima – Kristianom Novakom i Tomislavom Zajecom povodom dramskog gostovanja „Črna mati zemla“ te predavanje „Tragom mita o Michelangelu“ povodom dramske premijere „Michelangelo“. U palači u ulici Braće Andrijića ovo će predavanje održati povjesničarka umjetnosti Tanja Trška.

Povodom dramske premijere „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića, na Sveučilištu u Dubrovniku održat će se izložba i razgovor „Onkraj Mediterana: Ranko u Dubrovniku“, u čemu će sudjelovati Morana Čale, Dario Harjaček i Vedrana Klepica te pokušati odgovoriti na pitanje po čemu djelo ovog hrvatskoga modernista nadilazi obzor zavičajnih motiva i slika te zašto mu je prava rodna gruda sveopća Babilonska biblioteka. Nakon razgovora posjetitelji će moći razgledati audio-vizualnu instalaciju posvećenu Ranku Marinkoviću. Kroz akumulaciju projekata, programa, izložbi, predstava, društvenih događanja građani će istraživati načine na koje kroz relaciju s kazalištem shvaćamo vlastitu subjektivnost i njenu temporalnost. Misao o Gradu, povijesti njegovog urbaniteta i karaktera postaje prostorom za stvaranje novih svjetova. Okrugli stol Prostor za drugačije? Mogućnosti kulture u Dubrovniku okupit će tako 10. kolovoza u Art radionici Lazareti kulturne radnike koji su svojim djelovanjem ili nastojanjima vezani za kontekst razvoja i stanja kulture u gradu Dubrovniku. Moderatorica je Ana Žuvela.

„Ključevi od grada“ donose još i obilje sadržaja za djecu. Dubrovački glazbenici u Sponzi će izvesti Saint-Saënsovo djelo Karneval životinja, Jasna Held će u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni pripovijedati narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika, Nenad Sinkauz će voditi glazbenu radionicu Tvornica zvuka na kojoj će djeca učiti o osnovama improvizacije, a kustosice Kuće Bukovac, Lucija Vuković i Helena Puhara vodit će likovnu radionicu na temu percepcije suvremene umjetnosti. Želja je kroz radionički, interaktivni i kreativni pristup izgraditi odnos djece prema suvremenim umjetničkim sadržajima te procesima nastajanja tih sadržaja kao i senzibilizirati djecu za suvremenu umjetnost i festival te tako raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike.

U filmskom programu Igara tradicionalno će se naći najbolji domaći film – dobitnik Velike zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu, a ovog ljeta festivalska će publika moći vidjeti i Motovun u Dubrovniku – skrivene projekcije izbora filmova s Motovunskog filmskog festivala.

Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija. Pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvodi Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji.

Igre su i ovu godinu svojoj publici osigurale brojne popuste i povoljne paket ponude. Kupovina ulaznica moguća je preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na lokacijama izvođenja programa, dva sata prije najavljenog početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.