(FOTO, VIDEO) Forum+ nacionalna konferencija u Zagrebu: pogledajte čime se sve bave okupljeni mladi

Foto: facebook

Ovogodišnja nacionalna konferencija Forum+ Hrvatska u Zagrebu okuplja oko 70 mladih, a raznolik program sastoji se od edukativnih, duhovnih i zabavnih sadržaja. Kao predavači su angažirane istaknute osobe iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života naše domovine. Njihova izlaganja i edukativni sadržaji pokrivaju različita sfere društvenog angažmana, pa svatko od sudionika može pronaći ono što odgovara njegovom interesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Otvorena Forum+ konferencija: Brojni mladi na predavanju Marijane Petir o sudjelovanju u procesima donošenja odluka

Inicijativa FORUM PLUS nastala je kao odgovor na potrebu veće povezanosti i suradnje mladih s ciljem efikasnijeg djelovanja unutar sredina u kojima se mladi nalaze te rađanja novih ideja za poboljšanje života mladih i društva općenito kroz različite formacijske sadržaje i projekte protkane kršćanskim vrijednostima, stoji na službenim stranicama Foruma+ Hrvatska, koji je i ove godine organizirao cjelotjednu konferenciju za mlade, po prvi puta u Zagrebu.

Tematske cjeline poput „Keep calm and speak to media“ i „Kršćanstvo i hrvatski kulturni identitet“, “team building” na Sljemenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prvoga dana nakon nedjeljnog otvorenja u auli Rektorata Sveučilišta, na Učiteljskom fakultetu održana su predavanja don Damira Stojića, patra Ike Mandurića, demografa Stjepana Šterca i nekadašnjeg ministra Slavena Dobrovića, nakon kojih je nastavljena rasprava o temama koje su otvorili, dok su se u preostalom dijelu održala izlaganja Predraga Šustara, Andreja Grubišića i don Mihovila Kurkuta.

(FOTO) Konferencija Forum+: Među predavačima Slaven Dobrović, Stjepan Šterc i Predrag Šustar

Utorak je, kao drugi programski dan konferencije, bio posvećen uspješnim projektima mladih. Okupljenim su sudionicima njihovi vršnjaci iskustvom i primjerom pokazali kako je moguće biti zrnce promjene. Svoje su projekte, koje provode unutar svojih strukovnih usmjerenja i zajednica u kojima djeluju i žive, predstavljali sudionicima konferencije raspirujući u njima žar za konkretnim djelovanjem. Tako su Katarina Lončarić i Luka Tripalo govorili o pričama i književnosti, odnosno o projektu Ku-kuc i Prirok dok je Duje Drnas dao uvid u veliki volonterski projekt koji se provodi u Splitu i Zagrebu, a nosi naziv „Agenti dobrote“. Toni Akrap predstavio je simpozij o dostojanstvu života koji, u suradnji s profesorima, organiziraju riječki studenti. Nakon bloka predstavljanja uslijedila su pitanja sudionika koje su najviše zanimale konkretne informacije vezane uz predstavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je blok predstavljanja otvorio je Zoran Mičuda koji prezentirao aplikaciju Holly čiji je cilj globalno umrežavanje katolika preko suvremenih tehnologija. Marko Matijašević predstavio je Eho projekt dajući konkretnije informacije o dostupnim programima unutar udruge. Na konferenciji su predstavljeni i portal Mladi katolici te organizacija mladih Merzovi orlovi, dok je poslijepodnevni dio programa bio rezerviran za opušteno druženje uz film.

Srijeda, treći dan konferencije, tematski je bio određen kao „Keep calm and speak to media“ te ga je otvorio profesor Sveučilišta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Danijel Labaš. U svome je predavanju profesor Hrvatskih studija naglasio razlike verbalne i neverbalne komunikacije te protočnost i razmjenu informacija u odnosu na njihov komunikacijski učinak. Naglašavajući pravila komuniciranja, razgovornu je komunikaciju podijelio na četiri sastavnice: kvantitetu, kvalitetu, relevantnost/relaciju i način govorenja navodeći pri tom osnovne značajke svake razgovorne sastavnice.

Nakon profesora Labaša svoje je predavanje na temu „Hrvatska medijska scena“ održao komunikolog i profesor Fakulteta političkih znanosti doc.dr.sc Igor Kanižaj koji se u svome izlaganju osvrnuo na medijski utjecaj u (in)formiranju javnosti i mogućnostima korištenja medijskog prostora. Pozivajući se na provedena istraživanja sudionicima F+17 nacionalne konferencije prikazao je zastupljenost pojedinih medija u hrvatskoj javnosti te naglasio karakteristike i važnost pisanja priopćenja za javnost. Nakon teorijskog dijela uslijedilo je nekoliko pitanja sudionika, a zatim praktični dio gdje su sudionici pod vodstvom profesora samostalno pisali priopćenje za javnost na zadanu temu. U popodnevnom programu o osnovama službene pisane komunikacije govorili su izv. prof. dr. sc. Marko Alerić i izv. prof. dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić, koji su u teorijskom dijelu predavanja izložili osnove hrvatskoga jezika te na taj način sudionike konferencije “vratili” u vrijeme promišljanja o jeziku i njegovim normama, dok su u praktičnom dijelu ispitali jezičnu pismenost te pobliže upoznali sudionike sa strukturom poslovnog pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtak je bio rezerviran za „team building“, kojega su sudionici, iskoristivši čari zagrebačkog sunca, proveli na Sljemenu.

U petak,koji je naslovljen kao “ID-dan“ u sklopu tematske cjeline „Kršćanstvo i hrvatski kulturni identitet“ u velikoj dvorani Matice Hrvatske održala su se predavanja akademika Stjepana Damjanovića te Vladimira Lončarevića. Uslijedio je nastup Dana Đakovića te, u popodnevnom dijelu, Ivone Zgrabljić, koja je predstavila svoj projekt „Eduakator ID“ te kroz njega uputila sudionike u načine otkrivanja njihovih talenata, interesa, uloga i vrijednosti.

U subotu će, u tematskoj cjelini „Od ideje do cilja- razvoj projekata“ nastupili su doc. dr. sc.Ivana Marić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, i Silvio Puljić, jedan od organizatora Foruma+, dok je popodnevni dio bio predviđen za „Forum+ Alumnije“, sudionike svih dosada održanih Forum+ nacionalnih konferencija, tradicionalnu latinsku misu, podjelu certifikata ovogodišnjim sudionicima i zajedničko druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje Foruma+ održat će se u nedjelju svetom misom u svetištu Svete Mati Slobode na Jarunu.

Već šesta po redu godišnja nacionalna konferencija

Ideja o pokretanju platforme za poticanje društvene uključenosti mladih rasla je i razvijala se nekoliko godina. Zahvaljujući upornosti mladih i podršci mnogih, prva se Nacionalna FORUM PLUS konferencija (tada kao inicijativa) održala na Sveučilištu u Splitu 2012. Od tada se kontinuirano održava pet godina. Tako se 2013. održala na Sveučilištu u Dubrovniku, 2014. na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. te na Sveučilištu u Zadru, te 2016. na Sveučilištu u Rijeci.

Nakon Nacionalne FORUM PLUS konferencije u Rijeci, prirodnim tijekom osnovana je udruga FORUM PLUS HRVATSKA. Naziv udruge proizašao je iz želje za naglašavanjem glavnog smisla njezina djelovanja – mogućnosti susreta mladih , razmjene razmišljanja, iskustva, kreiranja argumentirane rasprave, donošenja odluka za daljnje inicijative. Tako FORUM u logotipu označava priliku za susret i razmjenu mišljenja, PLUS ostale ciljeve: informiranje, edukaciju, umrežavanje i inicijativu, dok HRVATSKA označava komponentu nacionalnog djelovanja.

Ukoliko ste zainteresirani biti dio budućih Forum+ konferencija, ili vas je Forum+ na bio koji način zainteresirao, informirajte se na njihovoj mrežnoj, kao i facebook-stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.