Gavranov roman ‘Zaboravljeni sin’ objavljen na albanskom u Skopju

Roman Mire Gavrana “Zaboravljeni sin” objavljen je ovih dana na albanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće SHKUPI iz Skopja u Sjevernoj Makedoniji. Prijevod potpisuje Agim Adin, dok je urednik Azam Dauti. Gavranov roman je do sada imao deset izdanja na hrvatskom jeziku, objavljen je na slovenskom, njemačkom, engleskom i španjolskom jeziku, a svojedobno je bio uvršten na IBBY ČASNU LISTU (IBBY HONOUR LIST) u Bazelu u Švicarskoj kao roman s humanom porukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman donosi nježnu priču o dvadesetogodišnjem mentalno uskraćenom mladiću koji se nakon godina provedenih u ustanovama u Zagrebu vraća na selo u kome živi njegova obitelj. Pred njim je bolno prilagođavanje sredini, ali i dirljiva ljubavna priča s djevojkom iz susjedstva.

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.), hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 330 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, a od 2016. godine u Češkoj, u Pragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove knjige se objavaljuju na svim krajevima svijeta: Peking, Beč, Petrograd, Oslo, Istanbul, Pariz, Prag, Bratislava, Sofija, Ljubljana, Santiago de Chile, Amsterdam… Od 2014. godine član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Postao je redoviti član Ruske akademije književnosti, 22. travnja 2014. godine. te redoviti član Ruske akademije književnosti u Moskvi.

Gavran je dobio više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a među njima i Nagradu Central European Time koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te Nagradu Europski krug za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.