Nacionalni i biskupijski Caritasi pozvali volontere da se uključe u akcije pomoći starijima i nemoćnima

Fabijan Svalina. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina izvijestio je o aktivnostima koje je nacionalni Caritas pokrenuo od početka pandemije koronavirusom te pozvao volontere da pomognu potrebitima.

Caritas je na raspolaganje Nacionalnom stožeru civilne zaštite stavio opremu za interventno i humanitarno zbrinjavanje. „Dali smo na raspolaganje određene resurse koje imamo. Kad bude bila potreba za tim oni će biti mobilizirani i stavljeni u funkciju za potrebite ljude diljem Hrvatske. Kada civilni stožer kaže što im treba, mi ćemo potrebno staviti na raspolaganje“, izjavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Mons. Svalina istaknuo je važnost osluškivanja potreba najugroženijih: “Volonteri su uvijek dobrodošli. Mi smo na našem web portalu upravo objavili jedan logo gdje smo skrenuli pozornost svim našim ljudima da budu osjetljivi prema skupinama koje su nam rizične, a to su pogotovo stari, bolesni i nemoćni koji se ne mogu kretati tako jednostavno i kojima bi bilo opasno kretanje izvan svojih zatvorenih prostora. Da osluškuju potrebe tih ljudi i da u dogovoru sa svojim biskupijskim ili župnim Caritasom odrade sve one poslove i inicijative koje su potrebne za rad na terenu“.

Aktivni su i biskupijski Caritasi. Marija Đurović iz Caritasa Dubrovačke biskupije potvrdila je za Hrvatski katolički radio da su u potrazi za volonterima: „Pozvali smo naše punoljetno pučanstvo da se odazovu i prijave da postanu volonteri Caritasa u ovoj situaciji. Ukoliko dođe do ekspanzije epidemije na našem Dubrovačkom području, trebat će nas naši stariji i nemoćni“.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije uputio je priopćenje o radu u okolnostima epidemije koronavirusom u kojemu stoji kako su bit, svrha i poslanje Caritasa biti blizu onima koji su ugroženi, bolesni, odbačeni i na marginama. Caritas Nadbiskupije Split nastavit će pružati pomoć potrebitima pridržavajući se mjera prevencije.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije pozvao je građane da zbog rizika od širenja zaraze ne donose odjeću u njihove prostorije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr