‘Geopolitika multipolarnog svijeta-Razumjeti svijet XXI. stoljeća’, nova knjiga geopolitologa Jure Vujića

Nakon knjiga „Fragmenti geopolitički misli“, „Rat svjetova-Euroazijanizam protiv atlantizma“, Jure Vujić, geopolitolog i esejist, pročelnik Odjela za politologiju Matice Hrvatske objavljuje novu knjigu „Geopolitika multipolarnog svijeta-Razumijeti svijet XXI. stoljeća“ u izdanju Instituta za geopolitiku i strateška istraživanja (http://institut-geopolitika-si.hr/“) u kojoj autor pruža dubinski znanstveno-istraživački uvid u suvremena geopolitička zbivanja, kojeg on označava kao svojevrsni „proces globalne multipolarizacije.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujić naglašava kako se raspadom bipolarnog sustava hladnoga rata, dogodio prijelaz iz bipolarnosti svjetske moći u unipolarnost, a SAD su postale apsolutnim vladarom svijeta. Međutim, razvojem ostatka svijeta i stupanjem na međunarodnu geopolitičku kartu „novih“ ekonomskih sila, ta se koncentrirana moć počela razrjeđivati. S geostrateškim jačanjem Putinove Rusije u svijetu i slabljenjem američke unipolarnosti, postupno su se iskristalizirale nove geopolitičke multipolarne geoekonomske i geo-sigurnosne zone.

Autor ističe kako u okviru te nove svjetske multipolarne makro-regionalne geopolitičke rekonfiguracije i promjena koje se još događaju, ključnu ulogu imaju globalni energetsko-prometni, kulturološko-civilizacijski, gospodarski i tehno-komunikacijski tokovi, uz koje nastaju nove geopolitičke podjele, krize, sporovi i novi sukobi.

Vujić nadalje i analizira brojne suvremene politološke teorije i paradigme i drži da raspadom bipolarnoga geopolitičkoga svijeta i pojavom asimetričnih sukoba te tehnološko-komunikacijske revolucije, klasični funkcionalistički pristup geopolitike u odnosu na svjetske sukobe, utemeljen na antropološkim, geografskim i polemološkim te vojno-strateškim postulatima prvih začetnika geopolitike, predstavlja povijesno konzumirani i zastarjeli model, utemeljen na konceptu granice i država-nacija, koji ne odgovara više procesu usložnjavanja suvremenog geopolitičkog multipolarnog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je zapaziti kako to ističe autor da su SAD službeno i priznale kraj unipolarnog i američko-centričnoga svijeta sa zadnjim izvješćem NIC-a u kojem stoji da će «u 2025. godini SAD i dalje biti najmoćniji pojedinačni akter na planetu, ali da će njihova „relativna sila“ ako vojna opadati dok će njihovi kapaciteti upravljanja svjetskim političkim polugama biti znatno ograničeni.»

Neporeciv status SAD-a kao velesile od kraja hladnog rata bit će uravnotežen nastankom novih gospodarskih i geopolitičkih sila, u prvom redu Indije i Kine.

Istaknuto je također da će slabljenje SAD-a biti razvidno na tehnološkom području, a posebice na području informatike i nuklearne tehnologije, u čemu će naći ozbiljne suparnike u akterima stranih vlada te u nevladinim akterima. Glede gospodarske globalne moći, naglašeno je kako će u razdoblju 2040. – 2050. godine ukupan GDP zemalja BRICS-a (Brazil, Indija, Kina, Rusija i Južna Afrika) biti na razini GDP-a zemalja grupe G7, dok će Kina u 2025. godini biti druga gospodarska velesila iza SAD-a, a ispred Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujić ističe da se današnji svijet dijeli na različite, ali snažno međuovisne multipolarne cjeline. Ta dimenzija multipolarne međuovisnosti u srži je razlike od autarhičnih geopolitičkih koncepcija prošlosti. Uvažavanje te međuovisnosti je pretpostavka za nastanak svijeta ekonomije (povjesničar F.Braudel govori o sustav-svijetu), velikog i globalnog svjetskog tržišta.

Nova svjetska geopolitička mutipolarnost poprima oblike makro-regionalnih, odnosno regionalnih pregrupiranja koja nisu više autoritativne naravi poput sovjetskog modela: Baltička zona, ASEAN ili ALENA, MERCOSUR, „Šangajska skupina“ itd.. Klasična hladnoratovska geopolitika temeljila se na imperativima zadržavanja, containement, i održavanja status quo ravnoteže snaga. Suvremeni proces geopolitičke multipolarizacije svijeta je suočen s novim geopolitičkim, geoekonomskim, geo-energetskim, vojno-sigurnosnim i demografskim globalnim izazovima.

Vujić se ne ograničuje na znanstveno deskriptivnu i analitičku studiju već i pokušava kritički ispitati vjerodostojnost i valjanost teze o suvremenoj geopolitičkoj multipolarnosti, koji su njezini konceptualni i praktički realni značaji. Također se upušta i u prospektivnu geopolitičku analizu koja nastoji predvidjeti mogući scenariji multipolarne rekonfiguracije slika svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju Vujić zaključuje da „ ono što je izvjesno, jest da novi složeniji geopolitički, geokulturološki i geoekonomski globalni izazovi multipolarne rekonfiguracije svijeta zahtijevaju ponovno definiranje novih epistemoloških, konceptualnih, hermeneutičkih, kulturoloških i socioloških postmodernih geopolitičkih obzora.“

Vujićeva knjiga „geopolitika multipolarnog svijeta“ obuhvaća široki spektar pitanja i pluridisciplinarnih analiza (filozofiju, povijest, politologiju, geografiju, geopolitiku i međunarodne odnose) koje se dijele na devet poglavlja u kojima autor dubinski analizira nastanak koncepta i pojma multipolarnosti i različite tradicije geopolitičke multipolarnosti, terminološke i pojmovne razlike, razvoj geopolitičkih paradigma suvremenog svijeta, izazovi globalizacije i utjecaji na multipolarnu rekonfiguraciju svijeta (utjecaj energetske geopolitike i sigurnosni izazovi), teorijski geopolitički scenariji multipolarizacije, nedostatci geopolitičkog multipolarnog diskurza (realno značenje skupine zemalja BRICS-a i analiza novih kartografskih projekcija multipolarnog svijeta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.