HAVC: 3,1 milijun kuna za film Jasmile Žbanić “Otok ljubavi” je u interesu Hrvatske

HAVC je po hrvatskim zakonima dodijelio skoro maksimalnu moguću potporu filmu “Otok ljubavi“ bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, između ostalog jer drže da je taj film u interesu Hrvatske, a određeni iznos sredstava uloženih u produkciju filma povratno je uložen u hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Pravilniku o poticanju ulaganja u proizvodnju autovizualnih djela Hrvatskog autovizualnog centra (HAVC-a) financijski poticaj za pojedino autovizualno djelo ne može iznositi više od 4 000 000,00 kn, a filmu bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić „Otok ljubavi“ iz 2010. dodijeljeno je 3 100 000,00 kuna, odgovorili su narodu.hr iz HAVC-a na upit o financiranju tog filma.

Tri godine nakon što je dobila novac u Hrvatskoj, za isti film Žbanić je dobila novac i u matičnoj zemlji BiH.

Financiranje filma “Otok ljubavi”, Fondacija za kinematografiju Sarajevo prvobitno je odbila, nakon čega je Žbanić demonstrativno napustila udruženje, doznaje narod.hr iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je bilo prije tri do četiri godine kada film nije naišao na razumijevanje stručnog ocjenjivačkog suda koji je sastavljen od pet osoba iz bosanskohercegovačke filmske industrije“, doznajemo iz sarajevske filmske fondacije, u kojoj ističu kako pretpostavljaju da je film s dorađenim scenarijem na natječaju za 2013. godine dobio 150 000,00 KM (konvertibilnih maraka).

U HAVC-u su istaknuli kako je hrvatski interes da dodjeljuje sredstva za poticanje filmske tj. audiovizualne proizvodnje u Hrvatskoj, kako produkcija tako i koprodukcija. Hrvatsko državljanstvo redatelja nije nužan uvjet za ostvarivanje prava na poticaj.

„Prema Zakonu od audiovizualnim djelatnostima (čl. 26) “Proizvodnju audiovizualnog djela može obavljati fizička ili pravna osoba registrirana za proizvodnju audiovizualnih djela.” Producent filma redateljice Jasmile Žbanić je produkcijska kuća Produkcija Živa d.o.o. koja je registrirana u Hrvatskoj, a sjedište joj je u Zagrebu – producenta Leona Lučeva. Praksa da producentske kuće surađuju s redateljima iz drugih država nije rijetka i u svijetu se može pronaći niz takvih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Otok ljubavi’ gotovo je u potpunosti snimljen u Hrvatskoj (u Istri), većina se radnje filma odvija u Hrvatskoj i većinu ekipe činili su hrvatski filmaši. Također, određeni iznos sredstava uloženih u produkciju filma povratno je uložen u hrvatsko gospodarstvo. Prema Pravilniku o audiovizualnoj proizvodnji minimalni iznos za to u slučaju proizvodnje dugometražnog igranog filma je 2 milijuna kuna (bez PDV-a).

„Premijer Zoran Milanović prema navodima koji su nam, kao i Vama, dostupni iz medija, nije izjavio da je film pogledalo nego da će film pogledati 100 ljudi. Napominjemo da film Jasmile Žbanić još nije završen (nalazi se u fazi postprodukcije) ni prikazan, tako da ga nitko nije mogao vidjeti. Za više informacija o tome kada će biti premijera filma možete se obratiti produkcijskoj kući Produkcija Živa d.o.o. tj. gospodinu Lučevu“

U filmu ‘Otok ljubavi’ glume i hrvatski glumci – Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić te brojni statisti iz Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak detaljniji opis filma teško je saznati, stoga prenosimo ono što piše na web stranicama HAVC-a: U ovoj komediji Dalila (33), njezin muž Grebo (35) i kći Sanja (7) provode praznike u hotelskom naselju na hrvatskoj obali. Izloženost moru, suncu i hotelskim aktivnostima potiču Grebu i Dalilu na sve veću uzajamnu žudnju koju je teško kontrolirati.

Sanja, koja se nada da će na ovim praznicima naučiti plivati u dubokoj vodi, saznaje šokantne činjenice u životu od Lucije (11), kćeri hotelske sobarice.

Sanja je opčinjena u Florom (33), Engleskinjom koja radi u hotelu. Florinom nećaku Adamu (6) sviđaju se Sonjine škripave natikače i ozbiljno se u nju zaljubljuje. Kada Grebo i Dalila po prvi puta vide Floru Sanjinim očima, shvaćaju njezinu opčinjenost.

Međutim, Florina ljepota u njima pobudi neobične osjećaje, što komplicira njihov desetogodišnji brak na neobičan način i otkriva im nove mogućnosti u životu. Praznici ubrzo kreću nekontroliranim putem…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanoviću! Marš kući!’, komentar je BiH redateljice Jasmile Žbanić kojeg je uputila premijeru RH prilikom posjeta Mostaru.

„Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena!“ reagirala je Žbanić.

Premijer Zoran Milanović je gostujući u emisiji ’2 u 9′ kod Romana Bolkovića na Jabuka TV-u osvrnuo se i na istup bosanskohercegovačke redateljice.

“Što bih joj trebao reći, da je dobila 3,5 milijuna kuna od HAVC-a, odnosno od hrvatskih poreznih obveznika za svoj film koji će u Hrvatskoj vidjeti sto ljudi. Ja joj mogu reći samo da je opet dobrodošla. To su naši viši standardi’, zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.