HAZU: Izložba posvećena Carlu Fontani u Hrvatskom muzeju arhitekture

Foto: www.infozagreb.hr

U okviru manifestacije Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak je u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU otvarona izložba “Carlo Fontana i kasnobarokne transformacije Rima. Suvremeni pogled na djelo kroz fotografije i film”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu je u utorak popratilo predavanje Giuseppea Bonaccorsa sa Sveučilišta u Camerinu posvećeno Carlu Fontani (Rancate 1638. – Rim 1714.), nasljedniku slavne dinastije arhitekata porijeklom iz Ticina, protagonistu rimske i europske arhitektonske scene kasnoga baroka.

“Oslobođeni podložnosti naručiteljima i morfološkim konvencijama svog doba, projekti Carla Fontane kreću se od predmeta za kućnu upotrebu i interijera do javne, sakralne i vojne arhitekture, sve do složenih urbanih i regionalnih infrastukturnih planova”, stoji u najavi izložbe.

U njegovom rimskom studiju formirala se cijela generacija europskih arhitekata, od Filippa Juvarre, Jamesa Gibbsa do Nicodemusa Tessina ml. i dijelom Johanna Bernhardta Fischera von Erlacha te mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ostaje otvorena do 21. studenoga.

Suorganizatori izložbe su Accademia Nazionale di San Luca i Universita di Camerino.

Tijekom Dana otvorenih vrata HAZU-a javnosti će biti otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.