HAZU: Znanstveno savjetovanje hrvatskih i bugarskih povjesničara

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Odsjek za povijesne znanosti – zavod za povijesne i društvene znanosti organizira Znanstveno savjetovanje hrvatskih i bugarskih povjesničara: Rezultati i perspektive zajedničkog znanstvenog projekta HAZU i BAN – hrvatsko-bugarski odnosi u prošlosti u ponedjeljak, 6. listopada 2014. u 10,30 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu savjetovanja održat će se promocije izdanja proizašlih kao rezultat znanstvene suradnje hrvatske akademije znanosti i bugarske akademije znanosti i okrugli stol na temu perspektive znanstvenog projekta Hrvatsko-bugarski odnosi u prošlosti nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Ovim savjetovanjem cilj je prikazati dosadašnje rezultate i promotriti perspektive buduće zajedničke suradnje hrvatskih i bugarskih znanstvenika s različitih područja društveno-humanističkih znanosti koja je do sada donijela značajne rezultate iz raznih aspekata povijesnih veza dvaju bliskih naroda.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Odsjek za povijesne znanosti u Zagrebu, te Bugarska akademija znanosti i njezin Institut za balkanistiku s Centrom za trakologiju u Sofiji, čija znanstvena suradnja traje već četvrt stoljeća, organizirale su zajedno osam skupova, počevši od 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizmjence su se održavali u Bugarskoj i Hrvatskoj, svake dvije do tri godine, te je sa svakog skupa objelodanjen i zbornik radova. Posljednji takav skup održan je u lipnju 2012. u Sofiji.

Osim zbornika radova uglednih hrvatskih i bugarskih stručnjaka, kao rezultat rada na zajedničkom projektu Hrvatsko-bugarski odnosi u prošlosti do sada je objavljen niz važnih monografija, kritičkih izdanja izvorne građe i rasprava (primjerice, prva sinteza povijesti Hrvata na bugarskom, te kritičko izdanje prve moderne povijesti Bugara napisane na hrvatskom jeziku čiji je autor bio i prvi predsjednik HAZU Franjo Rački).

Cilj znanstvenika s obje strane je nastaviti kontinuitet dosadašnje zajedničke suradnje, u vremenu kada su obje države članice Europske unije, te razmotriti mogućnosti nastavka zajedničkih istraživanja i organiziranja skupova koje se pružaju u okviru međunarodne suradnje dviju akademija u budućnosti i u novim okolnostima. Time bi se omogućila daljnja zajednička suradnja, istraživanja i prezentacija novih znanstvenih spoznaja iz bogate zajedničke prošlosti Bugara i Hrvata na različitim područjima djelovanja, osobito u istraživanjima političke, vjerske i društvene povijesti, kulturnih, znanstvenih i umjetničkih kontakata, te područjima književnosti, glazbe i jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocije knjiga

U sklopu Savjetovanja održat će se promocije knjiga:

* Irina Krivošieva Ognjanova: Katoličeskata c’rkva i ustaškijat režim v H’rvatija (1941-1945), Sofija, 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljači: Svetlozar Eldarov, Mario Jareb

* Antoaneta Balčeva (ur.): Zbornik radova povodom 50. obljetnice Instituta za balkanistiku i centra za trakologiju: Evropa v kulturnoto i političesko bitije na B’lgari i Hrvati/ Europe in the cultural and political life of Bulgarians and Croats, Ban, Sofija, 2014.

Predstavljač: Hrvojka Mihanović-Salopek

* Hrvojka Mihanović Salopek (ur.): Istaknute hrvatske i bugarske intelektualke u znanosti i umjetnosti, HAZU, Zagreb, 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljači: Akademik Josip Bratulić i Hrvojka Mihanović-Salopek

* Damir Karbić i Tihana Luetić (ur.): Hrvati i Bugari kroz stoljeća. Povijest kultura, umjetnost i jezik, HAZU, Zagreb, 2013.

Predstavljači: Damir Karbić i Tihana Luetić

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.