HND: Umjesto mizernih 3,2 milijuna, za neprofitne medije sada samo 623 tisuće kuna.

Foto: fah

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je kako je odluka Vlade da predloži Saboru neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja odluka Vlade Republike Hrvatske da predloži Hrvatskom saboru neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, i zbog same odluke i zbog sadržaja obrazloženja, još je jedan u nizu poteza koji potvrđuje kako vlast ne tretira medije kao jedan od temelja demokratskog društva nego kao ratni plijen, priopćeno je u četvrtak navečer iz HND-a.

Nakon ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, kako bi se uništili neprofitni mediji, uslijedilo je neprihvaćanje izviješća o radu Hrvatske televizije i njenog Programskog vijeća u Hrvatskom saboru, kako bi na mjestu v.d. ravnatelja HRT-a bio postavljen čovjek koji se za to mjesto kvalificirao javno pokazujući da novinarstvo zamišlja kao služenje izbornim dobitnicima, navodi se u priopćenju.

HND drži da je neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično „rušenje“ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi napad vladajućih na neovisnost medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu dodatno potvrđuje namjeru dokidanja medijskog pluralizma, ističe HND. Nime, navodi, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđeno je da se kroz Ministarstvo kulture, umjesto i do sada mizernih 3,2 milijuna, za neprofitne medije daje samo 623 tisuće kuna. Također će se i rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture. Agencija do sada nije bila ovisna o proračunskom novcu već, kao neovisno regulatorno tijelo, o novcu koji su uplaćivali izravno nakladnici/emiteri čime je bilo omogućeno funkcioniranje, između ostaloga, i Fonda za pluralizam, objašnjava.

“Odluku da se Agencija za elektroničke medije financira iz proračuna donijela je, doznajemo sada, još prethodna, ‘tehnička’ vlada na odlasku. Time je, kao i promjenom Zakona o HRT-u, kojim je omogućeno da Hrvatski sabor običnom, natpolovičnom većinom bira glavnog ravnatelja HRT-a, bivša vlast omogućila političku ‘okupaciju’ javnog medijskog servisa te ukidanje neovisnosti regulatora rada elektroničkih medija, što nova vlast temeljito provodi”, kaže se u priopćenju.

HND takvo ponašanje ocjenjuje opasnim za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija, koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.