Hrvatska marijanska svetišta na novim poštanskim markama

marijanska svetišta
Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 7. lipnja 2021. nove prigodne poštanske marke „Hrvatska marijanska svetišta“. Ovogodišnja serija sastoji se od četiriju maraka s motivima umjetnina i svetišta u Remetama i Trsatu. Marke posvećene svetištu u Remetama prikazuju crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i čudotvorni kip „Majke Božje Zagovornice Hrvatske“, a marke posvećene svetištu na Trsatu prikazuju svetište Majke Božje Trsatske i čudotvornu sliku „Majke milosti“, navode iz Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić (Trsat – interijer i eksterijer, Remete – interijer) i Elvir Tabaković (Remete – eksterijer). Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom, u nakladi od 50 000 primjeraka po motivu. Vrijednost svake pojedinačne marke iznosi 3,30 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (First day cover – FDC).

Remete – dom pustinjaka

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama veže se uz dolazak prvog pustinjaka-pavlina (pustinjak-eremit-Remete), opata Iskvirina, u Hrvatsku. On je prema predaji osnovao prvi samostan 1272. godine. Nakon što je Josip II. u 18. stoljeću ukinio samostanske redove, pavlini odlaze, a Remete postaju župa. Od 1963. čuvari crkve su karmelićani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća Majke Božje u Trsatu

Svetište Majke Božje Trsatske, na brežuljku iznad Sušaka i Rijeke, slovi kao najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Povijest svetišta počinje 10. svibnja 1291., a veže se uz čudesni prijenos nazaretske kućice Majke Božje koji je povijesno gledano vezan s putovanjima križara i prijenosom relikvija, učestalom u to doba. Tako je nazaretska kućica od Palestine preko Trsata, završila u Loretu gdje se i danas časti.

Trsatsko svetište veže se uz ime plemićke obitelji Frankopan, kapetana Petra Kružića i druge znamenite figure hrvatske povijesti. Čudotvorna slika Gospe Trsatske zarana je stekla naziv „Majka milosti“, a 8. rujna 1715., uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, okrunjena je zlatnom krunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Informacije Gospinim svetištima sažete su prema tekstu akademikinje Željke Čorak)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.