„Hrvatska pravoslavna Crkva bila je, jest i bit će“ – što je istina o pravoslavlju u Hrvata?

Foto: fah

Arhiva HPC iz vremena NDH još uvijek je u Beogradu. U to doba ne postoji SPC. Napominjem da HPC nije imala ništa s SPC. NDH nije bila u ratu sa Srbijom, a obje su bile njemačke saveznice. Postoji golemo hrvatsko gradivo, velika količina hrvatske povijesti, što se nalazi u Srbiji.Nitko iz RH ne usuđuje se zatražiti njegovo vraćanje.
I novac se može zaraditi, i imovina se može ponovno izgraditi, ali nikako se ne može nadoknaditi izgubljena povijest. Nema naroda bez povijesti”, rekao je o povijesti Hrvatske pravolsavne ckrve (HPC) hrvatski arhiepiskop Aleksandar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u petak 12. svibnja 2017. u 20 sati u velikoj dvorani crkve u Palmotićevoj ulici, Zagreb biti će predstavljena knjiga : “HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA bila je, jest i bit će”, autora hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra.

Knjigu će predstaviti povjesničar i publicist prof. Goran Jurišić, novinar i publicist Igor Vukić te hrvatski arhiepiskop Aleksandar, a predstavljanje će voditi poznata bugarska novinarka Diana Glasnova.

Ovu posebice važnu knjigu o povijesti Hrvatske pravoslavne crkve, prvu te vrste u Hrvatskoj od 1990. godine, napisao je hrvatski arhiepiskop Aleksandar. Kako je u recenziji napisao urednik knjige mr. sc. Ante Milinović, “knjiga uvjerljivo pokazuje jednu od pet paradigmi hrvatske državnosti”. “Djelo ‘Hrvatska pravoslavna crkva bila je, jest i bit će’ ispunilo je praznine u znanju o političkim strategijama stvaranja drukčije hrvatske povijesti nego što je stvarno bila. Stoga arhiepiskopova knjiga može poslužiti tome da se uči iz povijesti kako se ona ne bi ponovila”, smatra drugi recezent, prof. Goran Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj rezenziji ove knjige, prof. Jurišić napisao je sljedeće: “Vješta velikosrpska propaganda uspjela je u hrvatskim zemljama u drugoj polovici 19. stoljeća nametnuti drukčiju sliku o hrvatskim pravoslavcima, tako da su generacije Hrvata i stoljeće nakon toga mislili da je Nikola Tesla Srbin koji se rodio u Lici iako je bio politički Hrvat, i hrvatskog i vlaškog podrijetla čiji je hrvatski predak iz Zadra prešao s katoličke na pravoslavnu vjeru oženivši u Bosni iz ljubavi pravoslavnu Vlahinju. U ovoj knjizi o povijesti Hrvatske pravoslavne crkve je njen autor iskreno podsjetio na sve zablude o povijesti pravoslavlja na hrvatskim povijesnim i etničkim područjima, kojima su Hrvati pali kao žrtve krivotvorenja njihove povijesti.”

Novinar i publicist Igor Vukić, koji danas slovi kao najpoznatiji istražitelj komunističkih pretjerivanja o logoru Jasenovac, govoriti će o obnovljenoj Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi za  vrijeme NDH. On smatra da je naročito važno pročitati članak Miloša Obrkneževića “Razvoj pravoslavlja u Hrvatskoj i Hrvatska pravoslavna crkva”, u kojoj se mogu naći dokazi da je HPC osnovana još u 19. stoljeću, a ne da je prvi put osnovana u NDH. Članak je objavljen u Hrvatskoj reviji (Munchen.Barcelona, 29/179., br. 2 (114)).

Danas u Hrvatskoj živi 16.000 Hrvata pravoslavne vjere, te je poslije Katoličke crkve, muslimanske zajednice i pripadnika Srpske pravoslavne Crkve, Hrvatska pravoslavna crkva četvrta vjerska zajednica po brojnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.