I hrvatski dizajneri su se odlučili ‘pokazati’ u akciji podupiranja sutrašnjeg prosvjeda

Barbara Klenkar

Ovih dana se mnogu guraju među prosvjednike protiv vlade, zamaskirane u podršku Jokićevoj cjelovitoj kurikularnoj reformi, valjda u nadi da će im sav trud u nekoj daljoj ili bližoj budućnosti doći na naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni od najnovijih koji su se tako pridružili prosvjedničkom taboru su i brojni dizajneri koji su se okupili na Facebooku u obliku zajednice “Hrvatski dizajneri u akciji”. Svoju su podršku reformi prozvali “akcijom kojom dizajneri žele iskazati podršku za Cjelovitu kurikularnu reformu i bolju budućnost naše zemlje”.

U svojoj prvoj objavi, napisali su sljedeće riječi:

“‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.’
Nelson Mandela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti. Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom – krademo djeci budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj. U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih. Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i politikantskih interesnih skupina ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, “dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu”. Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati.

Ovom akcijom želimo prvenstveno iskazati podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi, voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike. Želimo ukazati da se i dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije. Akciju, iniciranu od strane dizajn menadžerice Tatjane Bartakovic i dizajnerice Ive Babaja podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) te Kulturnjaci2016.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da već možete vidjeti tko stoji iza svega, donosimo vam nekoliko primjera njihovih radova, koje su Facebook revolucionari počeli s veseljem međusobno dijeliti, a ostatak možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.