Ištvančićev film “Škverski kipar” osvojio prvu nagradu mađarskog festivala

Foto: fah

Dokumentarni film “Škverski kipar” redatelja Branka Ištvančića osvojio je prvu nagradu u selekciji programa međunarodnog filma mađarskog Seven Hills Film Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada, o kojoj je odlučivao žiri sastavljen od istaknutih mađarskih filmaša, oskarovca Ferenca Rofusza, Sandora Sare i Bele Ternovszkya, Ištvančiću je dodijeliljena na završnoj ceremoniji 23. rujna u mađarskom gradu Komlou, izvijestio je u ponedjeljak producent filma, Artizana iz Zagreba.

Ištvančićev film podsjeća na inženjera strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislava Bavčevića (1954. – 2009.), koji je godinama od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture.

“On je čovjek koji je u splitskom brodogradilištu našao ne samo egzistenciju, već i neiscrpno vrelo inspiracije i materijala za svoju umjetnost. U onome što svima nama predstavlja gomilu otpada on je vidio beskraj figura, likova i oblika”, ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz scenarij Damira Sirkovića, kameru Borisa Poljaka i glazbu Dalibora Grubačevića, film je snimljen u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana, a uz potporu, nedavno ugašenog, Dokumentarističkog fonda Grada Splita.

Film je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma prije tri godine, potom u programu “Ješke” na Festivalu mediteranskog filma u Splitu te u glavnom programu Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA, Međunarodnom festivalu dokumentarnog i antropološkog filma Pärnu i u programu niza drugih filmskih festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.