Isus prijatelj malenih – Bukovčevo remek-djelo iz franjevačkog samostana u Tomislavgradu na izložbi u Klovićevim dvorima

Foto: fah

A donosili mu i dojenčad da ih se dotakne. Vidjevši to, učenici im branili. A Isus ih dozva i reče: „Pustite dječicu da dolaze k meni i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje.“ (Lk 18, 15-16)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo opis ovog događaja iz Evanđelja bio je inspiracija velikom hrvatskom slikaru Vlahu Bukovcu za njegovo najveće platno: Isus- prijatelj malenih.

Slika koju mnogi već dobro poznaju jer njezine replike često vise na zidovima obiteljskih domova, crkava, samostana, župnih ureda i pastoralnih centara, sada je po prvi puta javno izložena- u sklopu prve od tri izložbe posvećene Vlahu Bukovcu u Klovićevim dvorima u Zagrebu, u kojoj će biti predstavljeno njegovo pariško razdoblje, a koja je otvorena do 11. ožujka.

U Zagreb je slika došla iz franjevačkog samostana u Tomislavgradu koji ju čuva od sredine 80-tih godina. Nakon što je tih godina iz Engleske dopremljena u Zagreb, uz otkupninu je prebačena u duvanjski (tomislavgradski) franjevački samostan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski rat provela je u Splitu, u franjevačkom samostanu na Poljudu odakle je 1996. ponovno vraćena u Tomislavgrad, u spomen-baziliku, gdje je izložena sve ove godine.

Zbog njezinih golemih dimenzija- 4,5 x 3 m – prenošenje slike iz Tomislavgrada u Zagreb predstavljalo je velik pothvat. Platno je izvađeno iz okvira i namotano na bubanj, te, nakon što su u Hrvatskom restauratorskom zavodu obavljeni manji zahvati, postavljena u Klovićevim dvorima, što su zabilježile kamere RTL-a.

(FOTO) Prva od tri izložbe posvećene Vlahi Bukovcu otvara se u Galeriji Klovićevi dvori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlaho Bukovac – najznačajniji predstavnik hrvatske moderne

Vlaho Bukovac (1855.-1922.) rođen je 1855. u Cavtatu. Već sa 11 godina odlazi sa stricem Franom u New York. Nedugo nakon dolaska u Ameriku stric umire, a Vlaha stričeva supruga, umjesto u školu smješta u popravilište na Hearts Island. Vrativši se u Cavtat neko je vrijeme zarađivao plovidbom i stekao osnovnu nautičku naobrazbu, no nakon nesreće, oporavljajući se, počinje se baviti slikanjem.

Studij slikarstva započinje 1877. u Parizu, gdje je brzo napredovao te uskoro izlaže na jednoj od najznačajnijih svjetskih izložbi – Pariškom Salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pariškog razdoblja slijedi onoo provedeno u Zagrebu 1893.-1898. gdje postaje središnja figura i kreator hrvatske umjetničke scene, te sudjeluje u stvaranju temelja hrvatske moderne. Bukovčevu zagrebačku fazu, osim izvanrednih portreta, karakteriziraju i velike kompozicije s temama iz hrvatske povijesti i književnosti: Hrvatski narodni preporod, Dubravka, Gundulićev san, Živio kralj.

Od 1898. doo 1902. boravi u rodnom Cavtatu gdje slika vedute i pejzaže Cavtata i dubrovačkog kraja te portrete obitelji i prijatelja.

Zadnju fazu života proveo je u Pragu gdje se posvetio pedagoškom radu predajući na Akademiji likovnih umjetnosti. Redovito je posjećivao domovinu. Umro je 1922. u Pragu, a sahranjen je uz najveće počasti u Cavtatu.

Bukovac je najznačajniji predstavnik moderne u hrvatskom slikarstvu, a kroz svoj slikarski rad je prošao različite faze: realizma, simbolizma, impresionizma…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest slike „Isus prijatelj malenih“

Slika „Isus prijatelj malenih“, nastala je u prvoj- pariškoj fazi Bukovčeva djelovanja- još godine 1888. Bukovac ju je izložio na onodobnom pariškom Salonu. Potom je otkupljena za katoličku crkvu svetoga Roberta u engleskom građu Harrogateu. Otkupio ju je ondašnji gradonačelnik spomenutoga grada. Nakon što je upriličena izložba Bukovčevih djela godine 1889. u Londonu, slika je prenesena u crkvu i tamo je ostala nekoliko desetljeća.

Tridesetih godina ovoga stoljeća, prilikom preuredbe te crkve, slika je skinuta sa zida, izvađena iz okvira i onda uskladištena u podrum neke tamošnje crkvene zgrade. Tu je sve donedavno „čamila“ te je zbog nepodobna smještaja znatnije oštećena.

Otkrio ju je neumorni tragač za Bukovčevim umjetničkim djelima Tomislav Šola iz Zagreba, a potom ju je uz goleme napore dopremio u Zagreb. Sretne su okolnosti pogodovale da ona, uz otkupninu, ove godine nađe svoje prebivalište u svetištu svetoga Nikole Tavelića u Duvnu.

Sliku su stručno i izvrsno obnovili splitski umjetnici Slavko Alač i Stanko Alajbeg – u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika u Splitu. Isti su je umjetnici nedavno postavili na sadašnje odredište u novoizgrađenoj duvanjskoj kapeli.

Gvardijan tomislavgradskog franjevačkog samostana: „Izlaganje slike u Zagrebu je velik događaj“

Duvanjski su franjevci iznimno ponosni na ovu veliku znamenitost koju čuvaju u svom samostanu.

Povodom pripreme izložbe i prebacivanja slike u Zagreb, gvardijan tomislavgradskoga Franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić je rekao kako je ovo veliki događaj jer će upravo ta zauzimati središnje mjesto na toj izložbi, prenio je Tomislavcity.com.

Gvardijan je dodao da će Galerija Klovićevi dvori izraditi božićnu čestitku s motivom ove slike ispod koje će biti navedeno ime tomislavgradskoga Franjevačkog samostana, a koja će biti poslana na adrese najpoznatijih svjetskih galerija. Također postoji mogućnost da će se naći i na naslovnici kataloga koji će biti izrađen za ovu prigodu.

‘Ova slika je naše neprocjenjivo blago i raduje nas činjenica da će je u Zagrebu vidjeti brojni ljubitelji umjetnosti, a posebno nas raduje to što će ovo biti i svojevrsna promocija našega muzeja i samostana kao i cijeloga duvanjskog kraja’, kazao je fra Sretan.

(FOTO) Otvorena prva od tri izložbe posvećene Vlahi Bukovcu: Izložena neka od najpoznatijih djela

Izložba u Klovićevim dvorima otvorena je samo do 11. ožujka ove godine .
Stoga, požurite i nemojte propustiti priliku vidjeti znamenitu sliku „Isus prijatelj malenih“ kao i ostala remek-djela iz pariške faze našeg slavnog likovnog umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.