Pogledajte fenomenalnu fotografiju Isusa, prijatelja malenih – s vrtićkom djecom!

Foto: facebook

Pretposljednji je dan izložbe pariške faze Vlaha Bukovca u zagebačkim Klovićevim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih su dana na Facebooku Klovićevi dvori objavili najljepšu reklamu za ovu izložbu: fotografiju vrtićke djece s najvećim zanimanjem zagledane u veliko Bukovčevo platno „Isus prijatelj malenih“.

Foto: facebook

Ova prekrasna fotografija u času je „preplavila“ Facebook.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isus prijatelj malenih – Bukovčevo remek-djelo iz franjevačkog samostana u Tomislavgradu na izložbi u Klovićevim dvorima

Otkrivene i ekskluzivno izložene još dvije Bukovčeve slike pariškog razdoblja- možete ih pogledati još samo sutra!

Ovih je dana još jedna novost privukla posjetitelje da dođu pogledati Bukovca.
Naime, otkrivene su dvije dosad nepoznate slike iz pariške faze Vlaha Bukovca te uklopljene u aktualnu izložbu. Vlasnici su slike pristali ustupiti, pa tako u posljednjim danima trajanja izložbe, posjetitelji mogu ekskluzivno pogledati i ova dva posebna djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je za stručnjake to pravo otkriće, slike „Daleko od doma“ i „Japanka“ pobudile su i snažan interes javnosti, pa su tako danas posjetitelji u Klovićevim dvorima čekati u redu da bi ušli na izložbu. Izložbu je moguće pogledati još samo danas i sutra, kada će galerija biti otvorena do 22 sata.

Odakle dolaze i koga prikazuju dvije novotkrivene Bukovčeve slike?

Pronađene su dvije slike koje pripadaju Bukovčevu pariškome razdoblju, te su iznimno značajne za sagledavanje Bukovčeva opusa u cjelini, objavile su stranice Klovićeviih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novopronađena atrakcija slika je naslova Far from the Home(Daleko od doma), koja se nalazila u kolekciji Bukovčeva engleskog pokrovitelja Samsona Foxa čiji je portret izložen na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori, a stigao je iz Mercer Art Gallery iz Harrogatea.

Slika se tijekom Bukovčeva života nalazila u velikom zdanju Samsona Foxa – Grove House. Vidljiva je na arhivskoj fotografiji. Fox je posjedovao talionicu željeza „Leeds Forge“. U autobiografiji Bukovac živo opisuje posjet engleskome bogatašu i svakodnevnicu engleskog visokog društva te raskoš Foxove rezidencije. Slika Daleko od doma spomenuta je u autobiografiji Moj život Vlaha Bukovca. Naslikana je za engleske trgovce braću Vicars. Današnji vlasnik slike se javio Galeriji Klovićevi dvori tijekom izložbe. Njegovom susretljivošću slika će posljednja tri dana izložbe biti izložena u velikoj sobi 2. kata zajedno sa ostalim remek-djelima pariškoga razdoblja.

Posjetitelji koji će posljednji vikend doći na izložbu u Klovićeve moći će vidjeti još jedno iznimno zanimljivo djelo naslikano pod Bukovčevim pseudonimom Paul Andrez.

Radi se o ljupkom prikazu Japanke koja mašući lepezom pozira ispred koloristički nevjerojatno bujne pozadine. Ljupkost i elegancija, te sloboda slikanog motiva kao i dekorativnost cijelog prizora stilski su aktualni art nouveau koji je upravo tada na vrhuncu u europskoj umjetnosti, a anticipirajući promatra li se hrvatska moderna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji će u posljednja tri dana moći vidjeti obje slike ekskluzivno posuđene za tu prigodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.