Ivica Marijačić: Slučaj Bajaga i Thompson – Bitku za slobodu pjevanja treba početi u Puli, a ne u Karlovcu

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Srbijanski pjevač Momčilo Bajagić Bajaga održao je koncert u pulskoj Areni, ali ne i u Karlovcu gdje su branitelji tražili da mu se zabrani nastup zbog njegova pjevanja u Kninu 1995. godine, u vrijeme okupacije toga našeg grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto bi se novcem građana financiralo Bajagine koncerte – pjevača koji je nastupao za okupatore?

Veliki zagovaratelji slobode odjednom su se našli u čudu: ne mogu kao razvikani i moderni liberali skriti zgražanje nad braniteljima koji se usuđuju zabranjivati Bajagu pa su fanatično stali u zaštitu srpskoga „rokera“ ne zato što je dobar glazbenik nego zato što je srpski glazbenik, a godinama prolijevaju hektolitre crnila protiv hrvatskoga pjevača Marka Perkovića Thompsona ultimativno zahtijevajući ne samo zabranu nastupa, nego i njegovo procesuiranje, piše Ivica Marijačić u Hrvatskom tjedniku od 16. kolovoza 2018.

> (VIDEO) Danas Bajaga nastupa u Puli – što je pjevao 1993. u Kninu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim dvostrukim mjerilima sva njihova razvikana libertijanska politička filozofija raspada se u prah i pepeo, ali njihov etički problem kudikamo je veći od običnoga licemjerja jer se vatreno zauzimaju za slobodu pjevanja srbijanskim glazbenicima koji jesu ne određeni način bili u službi agresije na Hrvatsku 90-ih, a tu istu slobodu uskraćuju hrvatskome glazbeniku koji je aktivno sudjelovao na drugoj strani bojišnice, u Hrvatskoj vojsci. Da nije te dimenzije, zagovornicima slobodnoga nastupa Momčila Bajagića Bajage u Hrvatskoj lako bi se dalo za pravo. Naime, zašto Bajaga ili bilo tko iz Srbije ne bi pjevao u Hrvatskoj? Ako je Hrvatska slobodno društvo, neka pjeva tko god želi i tko god ima publiku.

> Thompsonov tim: Je li HINA podružnica srpskih ekstremnih medija?

Sam Bajaga kaže da je pjevao na humanitarnome koncertu u Kninu, a ne četnicima i ne četničke pjesme te da nikada ništa nije izjavio protiv Hrvata. Možemo mu, naravno, vjerovati ili ne vjerovati, ali i sam nastup u okupiranome hrvatskome gradu, u kojemu su njegovi sunarodnjaci počinili strašne zločine i protjerali sve Hrvate, makar to bilo samo za djecu, dovoljan je razlog za određeni i pravedni animozitet prema njemu. Jer zamislimo obratnu situaciju, da je Hrvatska okupirala neki srbijanski grad i da je hrvatski pjevač nastupio na humanitarnome koncertu u tom okupiranome gradu. Raščerečili bi ga isti oni koji danas veličaju Bajagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle on jest pjevajući u Kninu 1995. godine podržavao okupaciju i okupatore i od te istine ne može pobjeći niti ga mogu oprati svi ljevičarski medijski komesari u Hrvatskoj. Nije bio jedini srbijanski pjevač koji je u početku aktivno ili pasivno podupirao agresiju svoje države na Hrvatsku, pri čemu ne treba posebno apsolvirati najradikalnijega, Boru Đorđevića, nego prisjetiti se turbo pevaljke Fahrete Jahić Lepe Brene koja je u Bosni hrabrila četnike pjevajući u četničkoj odori. I Đorđe Balašević u samim je početcima vrludao, rugao se Slovencima i vrlo ružno opisivao lica časnih sestara u Vukovaru u susretu s oslobodiocima, kako je nazivao četnike i JNA oficire, narodnjak Ilić pjevao je Draži Mihailoviću... Popis nije konačan.

> (VIDEO) Thompson nakon koncerta u Kostreni: ‘Političari ne bi trebali dijeliti narod nego stvarati zajedništvo

Pokojni hrvatski glazbeni kritičar Darko Glavan svojedobno je spomenuo ne samo izravnu, nego i mentalnu odgovornost pjevača u Srbiji, onih koji nisu možda izravno pjevali srpskim koljačima, ali su ostali u Srbiji, normalno održavali koncerte i plaćali porez državi s kojim je ona financirala agresiju na Hrvatsku i zločine nad Hrvatima. Bilo je iznimaka, pa je frontmen Idola, ne želeći plaćati porez takvoj državi, pobjegao u Austriju, gdje je i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) HINA i srpski tisak naglašavaju da se piše o “fašistu Thompsonu”, a pogledajte kako stvarno strani mediji izvješćuju o proslavi!

Da, kršćani smo i katolici pa opraštamo, čak i onda kada očiti grješnici ne iskažu kajanje i ne zatraže oprost. Premda broje najstrašnije žrtve u povijesti zajedništva sa Srbima, Hrvati nikad ne mogu dočekati da im se itko ikada ispriča, nego od Hrvata svi zahtijevaju ispriku i za postojeće i za nepostojeće, dakle potpuno izmišljene grijehe. Unatoč svemu, pustimo pjevače neka pjevaju ako imaju publiku. Osim toga, neki od tih pjevača su, možda, evoluirali u političkome smislu. Samo, u cijeloj toj priči ni dalje nema balansa ni pravde. Ako Dino Merlin, poznat kao bošnjački nacionalist koji je pjevao ode Aliji, slobodno puni dvorane u Hrvatskoj, zašto ne bi bilo dopušteno Thompsonu pjevati u Sarajevu gdje mu je jednom zabranjeno kad je pokušao.

> (VIDEO) Miroslav Ilić pjeva o Draži Mihajloviću, ali smije nastupati i na HRT-u i po Hrvatskoj!

Balašević danas puni dvorane u Hrvatskoj. Prije par godina Lepa Brena pokušala je u Istri, ali ju je narod bojkotirao te je odustala od turneje. Uistinu, u demokratskome i slobodnome društvu treba se boriti protiv zabrana i zauzimati se za slobodu pjevanja, misli i govora. Ta bitka nije, kao što se obično misli, dobivena ni u poodmaklome 21. stoljeću. Ali neka onda veliki zagovornici slobode krenu od Pule, od Ivana Jakovčića i Borisa Miletića koji zabranjuju Thompsonu nastup u Areni, očito se plašeći da će ovaj domoljubni pjevač s lakoćom rasprodati Arenu iz koje bi otišla slika hrvatske Pule, što tamošnjim lokalnim liderima nikako ne odgovara jer jedan je još lani protuzakonito promovirao istarsku putovnicu, a drugi je čestitao nepostojeći praznik bivše Jugoslavije otvoreno priznajući da je podržavao taj zločinački i okupacijski režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Poslušali sugestiju branitelja: Otkazan nastup srbijanskog pjevača na karlovačkim Danima piva

Razvikani multi-kulti svijet u Istri obična je obmana i paravan kojim se prikriva njihova žalosna nemogućnost identifikacije s hrvatskom slobodnom državom. Jer da je M. P. Thompson pjevao agresorima i uzvikivao neke njihove tuđinske pokliče, danas bi imao pristup Areni. Ali budući da je bio hrvatski vojnik, godinama uzalud piše zamolbe za nastupom. Uopće mu ne žele ni odgovoriti, što su po zakonu obvezni, jednostavno ga ignoriraju, dok s druge strane šire ruke dobrodošlice svima kod kojih osjete mržnju prema Hrvatskoj.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.