Izraelski veleposlanik: ‘Hanuka je posvećenje i festival svjetla – svjetlo širi to čudo dalje’

izraelski veleposlanik
Zagreb, 28.11.2021 - Židovska organizacija Menora uz podršku Grada Zagreba na Trgu bana Jelačića je organizirala kratku ceremoniju paljenja prve svijeće na velikoj menori povodom početka osmodnevnog židovskog blagdana Hanuka. Blagdan Hanuka ove se godine obilježava od 28. studenoga do 6. prosinca. Na slici veleposlanik Države Izrael Ilan Mor i rabin Pinchas Zaklos. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Katolici su u nedjelju palili prvu adventsku svijeću, a vjernici židovske vjeroispovijesti zapalili su i svoju prvu od osam svijeća jer se slavi veliki židovski blagdan Hanuka – i to punih 8 dana. Hanuka se obilježava, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, a također se naziva i blagdanom svjetla, prenosi hrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Hanuka je posvećenje i festival svjetla – svjetlo širi to čudo dalje, objasnio je Nj.E. Ilan Mor, veleposlanik države Izrael, u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Za razliku od drugih židovskih blagdana koji se uglavnom slave u domovima, upravo radi širenja svjetla, Hanuka se slavi i na javnim mjestima.

– To je obiteljski festival i praznik. Djeca dolaze jesti za stolom, roditelji se s djedovima okreću djeci i daju im darove i novac, i pritom koriste tradicionalne palačinke „latke“ i uštipke. To je festival koji se slavi i uživo, kao što smo učinili prošle nedjelje na Trgu bana Jelačića, zajedno s našim rabinom. Ja sam s njim javno zapalio prvu svijeću. Čitava ideja je u tome da se širi ta priča o čudu koje se dogodilo, objašnjava Mor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se prije paljenja svijeća treba pomoliti, a zatim se svijeće pale s lijeva na desno.

Židovi u Hrvatskoj i dalje štuju običaje

Što se tiče ostalih aktivnosti za vrijeme Hanuke, kaže kako odrasli rade kao i obično, dok su djeca tada na školskim praznicima.

– Među mnogim drugim stvarima, igraju se sa zvrkom – on simbolizira to čudo koje se dogodilo, i zabavljaju se. U vrijeme školskih praznika održava se mnogo glazbenih izvedbi, pa djeca idu s jednog na drugi koncert, idu u kupovinu, uživaju u životu – unatoč COVID-u, kaže Mor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako i Židovi u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, i dalje štuju običaje.

– Židovi poštuju tu tradiciju Hanuke i svih drugih židovskih blagdana. Blizina Božića i Hanuke stvara jako zanimljive učinke – naime, mnogo je Židova koji su oženjeni ili udani za nežidove, i onda slave i Božić i Hanuku. Ako uđete u njihove domove, možete vidjeti ono što oni zovu „Hanukkah bush“ – Hanuka i Božić zajedno, objašnjava Mor.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.