Jubilarne 40. viteške igre u Barbanu

Pula, 18.8.2015. - Predstavnici Opæine Barban i Društva "Trka na prstenac" najavili su u utorak na konferenciji za novinare program ovogodišnje jubilarne 40. "Trke na prstenac", viteške igre koja æe se u Barbanu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitaroviæ održati od 21. do 23. kolovoza.Arhivska fotografija od 21.08.2011. godine prikazuje sveèano otvaranje 36. Trke na prstenac. foto HINA / Daniele SPONZA / mm

Predstavnici Općine Barban i Društva “Trka na prstenac” najavili su u utorak na konferenciji za novinare program ovogodišnje jubilarne 40. “Trke na prstenac”, viteške igre koja će se u Barbanu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održati od 21. do 23. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program će započeti u petak, 21. kolovoza, podizanjem zastave, dok će se u subotu na barbanskom Gradišću održati “Trka za viticu”, najavio je predsjednik Društva “Trka na prstenac” Dalibor Paus.

Glavna trka održat će se u nedjelju s početkom u 17 sati, a za prstenac će se boriti 17 konjanika. Titulu slavodobitnika branit će Andrej Kancelar.

Konjička “Trka na prstenac” u Barbanu se prvu put održala davne 1696. godine kada je Barban bio u vlasti Mletačke Republike, a obnovljena je 1976. godine, od kada se održava svake godine trećeg vikenda u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecatelji, barbanski vitezovi, moraju u tri trke i manje od 12 sekundi svladati stazu dugu 150 metara i pogoditi prstenac kopljem.

Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga, povezana tako da se između njih stvore četiri polja. Pogodak u sridu (sredinu prstenca) nosi tri punta (boda), pogodak u polje iznad sredine nosi dva, ispod sredine jedan, a u bočna polja pola boda.

Jahač koji u tri trke osvoji najviše punata postaje slavodobitnik Trke. Nagrada slavodobitniku je skulptura “Ptica prstenac” i prelazni štit predsjednice Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Barban Denis Kontošić najavio je dolazak na trku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića, kao i bivših predsjednika, ujedno i počasnih građana Barbana, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.