Kaos oko ustoličenja SPC-ovog mitropolita u Cetinju izazvao i niz duhovitih reakcija na društvenim mrežama

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža; narod.hr

Na društvenim mrežama ne prestaju reakcije oko ustoličenja SPC-ovog mitropolita Joanikija i nemilih scena zbog kojih je crnogorsko Cetinje nalikovalo na ratnu zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dijanović: Velikosrpski desant na crnogorsko Cetinje – to je opomena i Hrvatskoj

Iako sam događaj nije nimalo smiješan Facebook, Twitter i Reddit prepuni su duhovitih zafrkancija vezanih uz način na koji je vjerski obred obavljen protiv volje Crnogoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bizarne scene na vjerskom obredu SPC-a u Cetinju: Vojni helikopter, oružje, suzavci i kaos…

Umjesto radosti vjernika i proslave s ustoličenim mitropolitom, Joanikije i Porfirije odlučili su uz pomoć Vlade Crne Gore, Uprave policije i štitova te dugih cijevi Protuterorističke jedinice doputovati u kulturnu i povijesnu prijestolnicu Crne Gore, te najjače uporište crnogorskog suverenizma.

> Žestoki sukobi u Crnoj Gori: Ustoličen mitropolit SPC-a Joanikije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vrije u Cetinju: Domoljubni Crnogorci blokirali grad zbog ustoličenja mitropolita SPC-a

Na sve to reagirali su mnogi korisnici društvenih mreža od čega donosimo najzanimljivije.

Najviše reakcija izazvao je dolazak mitropolita i patrijarha na vjerski obred – helikopterom. Pri tome je zanimljivo spomenuti da su neki neki komentatori na društvenim mrežama podsjetili da je episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk (ustoličen 2014.) bio pripadnik niških specijalaca “čuvene padobranske brigade Vojske Srbije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto zaslona Twitter
Foto zaslona Facebook

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda zbog načina putovanja zrakom, a možda i zbog duge brade jedan korisnik je napisao da će se Joakinije vratiti sa sobovima, vjerojatno aludirajući na saonice Djeda Božićnjaka.

Osim ‘desanta’ korisnici su se našalili i na račun načina na koji je mitropolit dopraćen do manastira pa je tako jedan korisnik to povezao s popularnom službom za dostavu hrane.

Foto zaslona Reddit

 

Foto zaslon Reddit

 

Foto zaslona Twitter

Na jednoj od popularnijih objava piše ‘Pozdrav braći Crnogorcima iz Hrvatske’.

Foto zaslona Reddit

Jedan korisnik usporedio je puštanje dima pri izboru Pape u Rimu i dima od zapaljenih guma u Cetinju prilikom prosvjeda oko ustoličenja mitropolita.

Jedan korisnik prisjetio se kako je to izgledalo 1991. godine u istom manastiru.

Foto zaslona Reddit

Neki korisnici naglasili su razlike između djelovanja Crnogorske Pravoslavne Crkve i SPC-a.

Foto zaslona Reddit

Neki su otišli malo dalje i napravili nešto manje šaljive montaže.

Foto zaslona Twitter

 

Foto zaslona Twitter

Jedan korisnik usporedio je i razlike u načinu prosvjedovanja između dva naroda.

Foto zaslona Reddit

Navodila se razlika i u junaštvu – na jednoj slici u Cetinju stariji gospodin pruža otpor policiji i govori im da pucaju u njega dok srpski prosvjednik na Kosovu plačnim glasom viče da je operiran nakon što je priveden zbog prigovora policiji.

Foto zaslona Reddit

Razliku između ta dva prosvjednika okarakterizirali su kao razliku između ‘Chada’ odnosno arhetipa pravog staromodnog muškarca s crnogorske strane i ‘djevca’ sa srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.