Kardinal Burke: Iako još nije formalan, raskol u njemačkoj katoličkoj crkvi je stvaran

Raymond Leo Burke
Zagreb, 24.10.2016 - U organizaciji Udruge/Zaklade Vigilare otvoren je TradFest – festival tradicije i konzervativnih ideja, koji traje od 24. - 27. 10. 2016. u zagrebaèkom hotelu Dubrovnik. Na fotografiji kardinal Raymond Leo Burke. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Kardinal Raymond Burke (SAD) rekao je da iako raskol među katolicima u Njemačkoj još nije službeno proglašen, on je ipak stvaran u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po mom mišljenju, sada postoji raskol koji je stvaran ako se ne proglasi. To je raskol u praksi, ako se to tako može nazvati ”, rekao je Burke u intervjuu argentinskom fra Javieru Oliveru Rabasi održanom 2. svibnja, kojeg prenosi Church Militant.

“Ovo je vrlo ozbiljno, posebno za vjerne katolike koji žele biti vjerni Kristu i njegovoj Crkvi”, nastavio je Burke, kojeg se smatra jednim od najistaknutijih svjetskih kanonskih pravnika i koji je prije bio prefekt Apostolske Signature, najvišeg suda Crkve.

“Ovi njemački biskupi nisu disciplinirani. Situacija se nastavlja i teško je vidjeti kako se situacija može pomiriti. Moramo se moliti Gospodinu za našu Crkvu dok svjedočimo o istini koja se nalazi u Crkvi ”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonik kanonskog prava definira raskol kao „odbijanje poslušnosti papi ili zajedništva s članovima Crkve koja mu je podložna“.

>Nigerijski kardinal o migrantima: ‘Dovode ih nepismene, sve što uče i sve što znaju na ulicama je ono što im je potrebno za prostituciju’

Burke dodaje svoj glas mnogim drugim kardinalima i biskupima koji su uznemireni jer postupak “Sinodalnog puta” njemačkih biskupa pokazuje znakove da će doći do odstupanja katoličke crkve u Njemačkoj od Jedne, Svete, Katoličke i Apostolske crkve. “Sinodalni put” promovirao je stavove koji su suprotni katoličkom učenju o muškom svećenstvu, braku i seksualnosti između ostalih. Njemačko svećenstvo početkom ovog tjedna pokazalo je otvoreno neslaganje s crkvenim poučavanjem nudeći javne blagoslove homoseksualnim parovima na više od stotinu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan, hongkonški kardinal Joseph Zen pridružio se s dva biskupa i desetak svećenika apelima papi Franji da intervenira kako bi zaustavio katoličku crkvu u Njemačkoj u “raskolu”, prenosi Lifesitenews.

„Njemački Sinodalni put, pokrenut 2019. godine, tijekom posljednje je dvije godine plodno tlo za planiranje i naknadnu homogenizaciju ideja i teorija koje su otvoreno suprotne nepromjenjivom Učiteljstvu Svete Katoličke Crkve, koje je utemeljio Božanski Spasitelj na čvrstoj stijeni apostola”, navodi se u apelu.

„Zabrinuti zbog ove tužne situacije, mi pastiri Katoličke crkve i vjerni laici predani obrani Istine vjere, molimo Svetog Oca da poduzme potrebne mjere kako bi se zaustavili ovi zanosi njemačkog Sinodalnog puta i, ako je potrebno, primijeniti odgovarajuće kanonske sankcije protiv promicatelja ovog silnog odstupanja i od doktrine i od zajedništva s Petrovim ključevima”, dodaje se u apelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.