Kardinal Puljić: Štetni javni sukobi oko djelovanja kulturnog društva “Napredak”

Puljić
Fah

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je na očuvanje stabilnosti u djelovanju Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” pozvavši sve njegove članove i podružnice da tomu daju svoj doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA), kardinal Puljić tim povodom uputio je posebno pismo članovima “Napretka” u kojemu je zatražio da se prijepori oko djelovanja tog društva, koje ima veliki značaj za hrvatski narod, riješe “u duhu uvažavanja i statuta“.

U pismu se navodi kako se u posljednje vrijeme o “Napretku” i njegovu predsjedniku Franji Topiću mogu čuti “izrazito negativne vijesti”, a dosta takvih informacija dolazi iz samoga društva, što doprinosi pomutnji i razdoru.

Iako Crkva u Bosni i Hercegovini pa tako ni Vrhbosanska nadbiskupija nije utemeljitelj niti vlasnik “Napretka” ipak se osjeća dužnom podsjetiti na načela koja bi trebala vladati i u ovom društvu i o kojima bi trebali voditi računa svi oni koji se dotiču ove teme, naveo je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je tijekom vremena Katolička crkva te njeni franjevci bila nositeljem ne samo duhovnoga, nego i materijalnoga preporoda naroda pa su mnogi svećenici bili uključeni u rad “Napretka”, poput monsinjora Ante Alaupovića i aktualnog predsjednika monsinjora Topića, koji dužnost predsjednika obnaša od 1990. godine.

Topić je od dijela članstva i nekih podružnica bio kritiziran zbog svog rada, no redovito mu je obnavljan mandat predsjednika na tijelima društva.

Kardinal Puljić je u pismu očevidno izbjegao stati iza neke od strana u tim sukobima, a pozvao je da se nesporazumi unutar društva rješavaju “na podlozi bratskoga uvažavanja i razgovora, imajući na umu zajedničko dobro hrvatskoga naroda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stoga će se svi dobronamjerni čuvati iznošenja možebitnoga ‘prljavoga veša’ u javnost i prepucavanja po medijima, a težiti iznalaženju rješenja prema načelu općega dobra”, kardinalova je poruka, uz inzistiranje da se svi trebaju držati “Napretkova” statuta i izbjegavati samovoljno ponašanje.

Dodao je ipak kako “nitko od nas nije vječan i da smo na ovom našem proputovanju pozvani što više dobra ostaviti” te da se stoga ne smije dopustiti da ljudske nesavršenosti okaljaju ideju “Napretka” tim prije jer to društvo mora nastaviti sa svojom zadaćom razvijanja i njegovanja kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.