Kaštel Sućurac: Uoči blagdana Velike Gospe procesija sa slikom Čudotvorne Gospe na Hladi

Uoči blagdana Uznesenja Bl. Djevice Marije, u petak, 14. kolovoza, u župi sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu održana je tradicionalna večernja procesija sa slikom Čudotvorne Gospe na Hladi. Procesija s više stotina vjernika, moleći i pjevajući, krenula je iz župne crkve sv. Jurja m. iz središta Sućurca prema Svetištu Gospe na Hladi podno Kozjaka, gdje je slavljena Večernja i Sv. Misa, koju je predvodio sućurački župnik don Ivan Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došli smo ovdje večeras našoj Nebeskoj majci, našoj Čudotvornoj Gospi na Hladi, spajajući našu župnu crkvu, mjesto gdje se utječemo i molimo njenom sinu Isusu Kristu, s ovim svetim mjestom, Svetištem Gospe na Hladi. Uputili smo se kao hodajuća Crkva, kao Crkva koja hodočasti i koja ide u susret svojoj Majci, našoj Bl. Djevici Mariji i zato smo se izmjenjivali noseći u procesiji njezin lik, želeći se na taj način približiti Mariji, osjetiti njenu blizinu, biti u doticaju s njom. To smo činili iz ljubavi i radosti, jer volimo našu Čudotvornu Gospu na Hladi. Večeras mnoštvo vjernika diljem Lijepe naše domovine hodočasti našoj nebeskoj Majci, želeći učiniti žrtvu, želeći biti sjedinjeni s njom – našom otkupiteljicom, posrednicom i zagovornicom, koja je na svijet donijela našega Spasitelja Isusa Krista”,  istaknuo je don Ivan Delić u nadahnutoj propovijedi.

“Čovjek u današnjem vremenu često ne sluša Božju riječ, ne sluša Božje zapovijedi i zato upada u grijeh, patnju i ponor iz kojeg teško može izići. Modernom čovjeku se ponekad čini kako nema izlaza i kako nema spasenja i nade. Nasuprot Evi, koja se u Starom zavjetu oglušila o Božju zapovijed, u Novom zavjetu se pojavila nova žena koja je donijela spasenje ljudskom rodu, a to je upravo Bl. Djevica Marija, koja je pristala surađivati s Bogom i zato je postala Majka Božja, i naša suotkupiteljica, jer je donijela na ovaj svijet Otkupitelja Isusa Krista. One riječi koje je izgovorila bl. Djevica Marija: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi”, zapravo je preokret u povijesti spasenja ljudskoga roda, jer je Marija pristala surađivati s Bogom u Njegovu planu spasenja. Zato je ona suotkupiteljica i posrednica svih milosti, ona je Bogomajka. Marija je cijeli svoj životni vijek živjela po Božjoj riječi, i ona je bila ona koja je veličala Gospodina svojim životom i svojim riječima. Mi danas od Nje možemo naučiti kako i mi trebamo surađivati s Bogom i osluškivati što Bog od nas traži. Možemo od Nje naučiti kako prihvatiti Božje planove i Božje naume u našem životu, a ne ono što nam svijet nudi i što nam zlo nudi. Čovjek treba prihvatiti suradnju s Bogom i tada ne bi trebao imati strah od života, niti strah pred smrću. Čovjek tada svoj život usmjerava prema Božjoj riječi i iz te Božje riječi crpi snagu u svim nedaćama ljudskoga života. Pouzdati se u Boga poput Bl. Djevice Marije znači imati nadu – nadu iza svake nade, jer Bog je onaj koji je i njoj kao mladoj djevojci dao nadu. Ona je uvijek vjerovala kako je na Božjem putu, a kada je čovjek na Božjem putu, onda je Bog onaj koji upravlja njegovim životom i On je onaj koji nas vodi u bolju budućnost.

“Draga Marijo, Čudotvorna Gospe na Hladi, molimo te, izmoli kod svoga sina Isusa Krista jaku i žarku vjeru za sve nas da možemo nasljedovati Krista u svakodnevnom životu. Marijo, molimo se tebi, kojoj smo večeras ovdje došli iznijeti sve svoje boli, patnje, probleme i poteškoće, molimo ti se da možemo ići za tobom i za tvojim Sinom, kako bismo već sada, u ovome svijetu, osigurali radost života, a u konačnici i vječno spasenje”, rekao je don Ivan u završnoj riječi propovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.