Obilježen 85. rođendan nedavno preminule dr. Ružice Ćavar; poznati i dobitnici priznanja posvećenog njoj

Foto: Malinar, cross-press.net; fotomontaža: narod.hr

U nedjelju, 13. ožujka 2022., uz 85. rođendan nedavno preminule Dr. Ružice Ćavar, u samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi, nakon sv. mise zadušnice za Ružicu i Matu Ćavar, održana je svečana Komemoracija u organizaciji obitelji Ćavar, “Hrvatskog pokreta za život i obitelj” te “Hrvatskog žrtvoslovnog društva”, uz moderiranje Ivke Malkoč Bastašić s Radio Marije, izvijestio je “Hrvatski pokret za život i obitelj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružica Ćavar preminula je 31. siječnja ove godine, u bolnici u Mostaru a sahranjena je u Širokom Brijegu uz svoga supruga Matu Ćavara.

> Umrla je Ružica Ćavar, liječnica i katolička aktivistica, osnivačica Hrvatskog pokreta za život i obitelj

> Ružica Ćavar: Kada je tako zločinački nasrnuo na mene, podsjetilo me na Domovinski rat na agresore-četnike, koji su tako nasrtali na hrvatske civile

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotogalerija

Veliki broj prijatelja, rodbine i suradnika na komemoraciji

Na komemoraciju se odazvao iznimno veliki broj obiteljskih prijatelja, rodbine, suradnika i štovatelja doktorice Ćavar i supruga Mate. Nakon dobrodošlice i pozdrava kćeri, Drine Ćavar, i predsjednice “Hrvatskog pokreta za život i obitelj”, Martine Lukić, o svojim sjećanjima i uspomenama na suradnju s dr. Ćavar, emotivno i nadahnuto su svjedočili g. Ante Beljo, predsjednik “Hrvatskog žrtvoslovnog društva”, gospođa Zdenka Farkaš, autorica “Zida boli”, sudionica pokretanja “Bedema ljubavi” i brojnih aktivnosti tijekom domovinskog rata. Gđa Zdenka Farkaš je u svom govoru posebno istaknula i sličnost sadašnje situacije u Ukrajini s onim što smo i sami tada proživljavali, te potakla na nastavak aktivnog djelovanja, po primjeru dr. Ćavar.

O povezanosti braniteljskih udruga s aktivnostima gospođe Ćavar i svojim sjećanjima na Matu i Ružicu Ćavar posvjedočio je Milan Zanoški, predsjednik “Kluba veterana 148. brigade HV-a” i “dobri duh” zagrebačkih branitelja. Potresno je bilo i svjedočanstvo Daria Kordića o njegovoj zahvalnosti za veliku podršku Ružice Ćavar njemu i njegovoj obitelji tijekom teških dana haškog uzništva, a odvjetnik Mate Knezović, višegodišnji predsjednik Obiteljske stranke i direktor Centra za duhovnu pomoć iznio je poticajno djelovanje Ružičinih tekstova i aktivnosti na njega osobno, i kako ga je baš čitanje njenog teksta iz Kršnog zavičaja nadahnulo da se i sam posveti zaštiti života nerođenih i drugim plemenitim aktivnostima.

Pročitana znakovita snažna poruka dr. Ćavar

Istaknuto je i Ružičino aktivno djelovanje i na društvenim mrežama, posebice na fb profilu, gdje je imala preko 5000 pratitelja, te je pročitana njena znakovita snažna poruka koju je napisala nekoliko tjedana prije nego što je preminula u svojoj Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unuka Antonija Ćavar pročitala je pjesme hrvatskih književnica Anite Martinac i Marije Dubravac, posvećene Ružici Ćavar, a Lobel Barun s još dvojicom mladih glazbenika, tijekom programa izveli su pjesme Vilu Velebita, Krist na žalu, Hercegovina u srcu i Bože čuvaj Hrvatsku.

U drugom dijelu programa, Martina Lukić, predsjednica “Hrvatskog pokreta za život i obitelj”, predstavila je djelovanje Pokreta i nastavak zalaganja za zaštitu života nerođenih, uz otvorenost za ekumensku suradnju sa svima koje povezuje isti žar za iste temeljne vrijednosti, o čemu je dodatno poticajno govorio i pastor Evangeličke metodističke crkve koji i sam revno djeluje na tom području – pastor Vatroslav Župančić.

Priznanje “Dr. Ružica Ćavar”

Martina Lukić je nakon toga predstavila novo Priznanje “Dr. Ružica Ćavar”, kojeg će poput iskre koja dalje prenosi žar aktivizma i toplinu brige zalaganja za najugroženije, “Hrvatski pokret za život i obitelj”, svake godine uz godišnjicu svog osnutka – blagdan Blagovijesti 25. ožujka, dodjeljivati zaslužnim pojedincima za njihov izniman doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštiti života ljudskih bića od začeća do naravne smrti, u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čast primiti Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” ove godine imali su:

– pater Marko Glogović, osnivač udruge “Betlehem” i voditelj Saveza Betlehema (u čije ime je Priznanje primila njegova suradnica Blaženka Bakula), te
gospodin Ante Čaljkušić, predsjednik udruge “Hrvatska za Život” i predsjednik međunarodne inicijative “40 dana za život” u Hrvatskoj, koji se poticajnim govorom od srca zahvalio i potaknuo sve da se i sami aktivno uključe u “Inicijativu 40 dana za život”, koja upravo traje tijekom Korizme.

> Milković o 40 dana za život, 100 spašenih beba, osobnom gubitku 2 djece i podršci majkama i očevima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.