“Kosac” u službenom programu Filmskog festivala u Torontu

Hrvatsko-slovenski film “Kosac” redatelja Zvonimira Jurića uvršten je u službeni program jednog od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu – Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji će se u svom 39. izdanju održati od 4. do 14. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kosac” će biti prikazan u sklopu selekcije Suvremena svjetska kinematografija, koja donosi “snažne priče s globalnom perspektivom”. U istoj selekciji je i dansko-hrvatsko-švedski film “Itsi Bitsi” koji je prošle godine sniman u Hrvatskoj, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Kosac” je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski i Lana Barić, direktor fotografije je Branko Linta, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik.

Na nedavno održanom 61. Pulskom filmskom festivalu “Kosac” je osvojio Zlatne Arene za kameru, najbolju glavnu (Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma. “Kosac” je prva većinski hrvatska produkcija koja je uvrštena u program ovog iznimno značajnog svjetskog festivala.

“Itsi Bitsi” nastao je u koprodukciji Danske, Hrvatske i Švedske, a jedan je od međunarodnih projekata koji se unatrag posljednje tri godine snimaju u našoj zemlji zahvaljujući programu mjera poticaja HAVC-a. Riječ je o biografskoj priči o Eiku Skaloeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještenoj u 60-e godine prošloga stoljeća. Radnja filma odvija se u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Pakistanu, Iraku, Nepalu, Indiji, Grčkoj…, a sniman je u Splitu i okolici, u Zadru, Trogiru, Rijeci, Opatiji, Motovunu, Zagrebu, na Pagu i na Velebitu. Redatelj je Ole Christian Madsen, a u glavnim su ulogama Joachim Fjelstrup i Marie Tourell Soderberg. Glavni producent je danski Nimbus Film, a koproducent zadužen za snimanje u Hrvatskoj bila je MP – Filmska produkcija.

“Koscu” će ovo biti međunarodna, a filmu “Itsi Bitsi” svjetska premijera. U programu Suvremena svjetska kinematografija kanadska će publika moći vidjeti ukupno 56 pomno odabranih naslova, među kojima i nova ostvarenja Naomi Kawase, Bruna Dumonta, Céline Sciamme, Shlomija i Ronit Elkabetz, redateljski debi Mélanie Laurent i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut 1976. godine, Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) posljednjih se godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare. Festival će otvoriti The Judge redatelja Davida Dobkina, u kojem glume Robert Downey Jr. i Robert Duvall, a zatvoriti film Alana Rickmana A Little Chaos, s Kate Winslet u glavnoj ulozi. Od zvučnih imena tu su i novi filmovi Mikea Leigha, Françoisa Ozona, Jean-Marca Valléea, Jean-Luc Godarda, Michaela Winterbottoma i Andreja Zvjaginceva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.