Kovačević: Hercegbosanski Hrvati žele samo jednakopravnost

Knjiga Mate Kovačevića „Sudbina hercegbosanskih Hrvata – Suverenost u okviru EU federalizma“ predstavljena je u prostorijama Hrvatskog slova, a njezin urednik i profesor Mate Ljubičić rekao je da „knjiga pokazuje kako su unatoč organiziranoj i masovnoj šutnji u javnosti najprije slabašno, a onda sve znatnije prodirali istinoljubivi glasovi koji su danas u svijesti hrvatskih ljudi barem jednakopravni s potpuno oprečnim stajalištima, dok su mnogi šutjeli gledajući i slušajući višegodišnje klevetanje jednog suverenog naroda u Bosni i Hercegovini“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić je naveo kako bi se o tragediji jednog naroda moglo reći da je samo šutnja o njoj još veća tragedija koja ne pogađa samo točno određenu skupinu, nego ponajprije one koji tu tragediju iz raznih razloga ne vide i ne mogu vidjeti.

Smatra da su međunarodne snage pod zaštitom Londona, kako bi postigli rezultat koji danas poznajemo u jednostavnoj formi nejednakopravnosti triju suverenih konstitutivnih naroda, razvile strategiju koja bi se na taktičkoj razini mogla podijeliti na tri temeljna smjera.

„Prvi je primjer da u povijesti bankarstva gotovo nezabilježena jest brutalna pljačka Hercegovačke banke. Udarom na banku srušena je financijska moć i gospodarska podloga hercegbosanskih Hrvata, a javnosti upućena poruka kako će svako inzistiranje na jednakopravnosti biti sankcionirano sustavnim udarom po hrvatskom džepu“, rekao je Ljubićić i naveo druga dva temeljna smjera; „skidanje“ hrvatske intelektualne elite s izbornih lista i zabranu njihovog političkog djelovanja te stalno i sustavno sotoniziranje Katoličke Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Autor moguće rješenje pitanja vidi u okviru rezolucije Europskog parlamenta koja kao preduvjet bilo kakvih razgovora s Europskom unijom traži ustrojavanje države na federalnim načelima. U toj federalizaciji Hrvati imaju prigode riješiti svoje nacionalno pitanje, a da bi ga uopće kao suveren i konstitutivan narod mogli riješiti moraju oni kao Srbi i Bošnjaci napokon imati vlastitu federalnu jedinicu sa svim njezinim ustanovama“, zaključio je Ljubičić.

Jednakopravan status hrvatskog naroda – temelj opstanka BiH

Zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić osvrnula se na Kovačevićevu knjigu i primijetila da su u uvodnom dijelu obrađeni obrisi ratne krize i sklapanje Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je ustrojena BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Drukčiji međunarodni pogled od tadašnjih prevladavajućih stajališta na kršenje mirovnog sporazuma kojim su Hrvati dovedeni u potpuno neravnopravan položaj vidljiv je iz izvješća Britanske helsinške skupine i višegodišnje posljedice politike koji su vodili visoko međunarodni upravitelji. Ta je politika dovela do masovnog iseljavanja Hrvata, čime je nastala jedna strategija promjene etničke slike u BiH“, rekla je zastupnica i dodala da su navedenim stvoreni preduvjeti za podjelu zemlje na srpski i muslimansko-bošnjački etnitet.

„Autorova zauzetost za jednakopravan status hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda temelji se na zalaganju za održivu BiH koja bi u međunarodnom poretku mogla samostalno funkcionirati. Upravo je jednakopravan status temelj njezina opstanka, što je vidljivo i u nedavno donesenoj Deklaraciji Europskog parlamenta“, smatra Zdravka Bušić.

Shizoidna situacija u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Predsjedništva HDZ-a Milan Kovač rekao je da je „od 2000. godine do sada doneseno preko 130 izmjena zakona u Federaciji BiH, od Zakona o izborima, Zakona o prebivalištu, ali da je svaka ta izmjena bila na štetu hrvatskog naroda. U četrnaest godina jedini koji su vodili brigu o Hrvatima jesu Vatikan i Katolička Crkva, rekao je.

Osrnuvši se na današnju situaciju u BiH, zaključio je da je riječ o jednoj shizoidnoj situaciji.

„Bošnjaci se zalažu za unitarnu državu, a to znači jedan čovjek – jedan glas, koji ima više glasova taj pobjeđuje, ali samo ne u Mostaru jer u Mostaru Muslimana ima manje i prema tome Hrvati bi ih mogli nadglasati. Međunarodna zajednica donosi poseban statut o Mostaru, može Hrvata biti sto tisuća u Mostaru, a tristo Muslimana, ali u Skupštini Grada Mostara moraju imati jednak broj zastupnika“, istaknuo je Kovač.

Međunarodna zajednica odlučila je da isti statut bude u Travniku, no Kovač ističe da „nikada to nitko nije postavio kao pitanje i donio takav statut, a Hrvati imaju paritet u Travniku“.
Zaključio da će rezolucija Europskog parlamenta ostati mrtvo slovo na papiru ako se ne ispune određene pretpostavke, a to je da hrvatska politika o BiH i hrvatskom narodu mora biti jedinstvena, a da bi do kraja uspjeli službeni Zagreb mora zauzeti jasan stav o hrvatskom narodu u BiH o tome da mora imati stvarnu jednakopravnost, a ne samo papirnatu ravnopravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavna poruka

Nekadašnju situaciju u BiH ocijenio je i književnik Hrvoje Hitrec i rekao: „Mate Kovačević zgražao se što su u Mesićevskim vremenima stvari otišle tako daleko da je hrvatska vanjska politika iz Zagreba otvoreno zastupala muslimansku i protuhrvatsku ideju, kao što se iz Hrvatske također pokušavalo i uspjevalo unijeti razdor u hrvatski korpus“.

Prisutnima se obratio autor knjige Mate Kovačević i zahvalio im zbog toga što su došli na njezino predstavljanje, ne zbog njega, nego zbog sadržaja, odnosno poruke koja je sadržana u naslovu knjige.

„Poruka je jednostavna, ništa drugo dolje u BiH ne želimo, nego želimo biti jednakopravni. Ako druga dva naroda imaju svoj teritorij i vlastite ustanove, svoje autonomije i republike, nema nikakvog razloga niti međunarodnog ugovora niti međunarodnog sporazuma koliko god oni bili nama određeni ograničavajući čimbenik, ali ne može nas nitko spriječiti u tome da se izborimo za vlastitu autonomiju“, zaključio je Kovačević čija je knjiga objavljena u nakladi Hrvatskog slova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.