“Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) sezonu nastavlja u subotu 22. studenoga premijerom predstave “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka, “muškom” pričom o potrazi za novim svjetovima, idejama i idealima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristofor Kolumbo za Krležu je simbol odbacivanja staroga i težnje novome, vizija nadčovjeka koji je spreman odvesti čovječanstvo u novu budućnost. Kroz njega Krleža preispituje mogu li snažni pojedinci i snažni karakteri mijenjati svijet oko sebe, ali i u kolikoj je mjeri čovječanstvo uopće spremno krenuti u apsolutnom smjeru “novoga”.

Kako se ističe u najavi, Krležinu ekspresionističku dramu iz 1918. o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića Novog Kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija, Medvešek postavlja kao veliku ansambl predstavu u kojoj je okupio gotovo cijeli muški dio ZKM-ova ansambla.

Polazeći od teze da “Kolumbu nije stalo do kopna, nego do zvijezda”, redatelj postavlja pitanja poput “što nam znači deklarativni napredak i jesmo li zaista spremni za Novo koje uvijek podrazumijeva promjenu” te “je li on čovjek kojemu možemo vjerovati i za kojim treba ići u vremenu u kojem su nestale moralne vertikale i u kojima je teško pronaći prave vrijednosti”, stoji u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U današnjici koja ne poznaje vizionare, Krležin i Medvešekov moreplovac Kristofor Kolumbo postaje figura koja, zagledana u zvijezde, čuje – unatoč zaglušujuće pjesme svojih pijanih mornara – kristalno čist zvuk novog doba”, dodaje se.

Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a u predstavi još glume Zoran Čubrilo, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Damir Šaban, Jasmin Telalović i Kristijan Ugrina.

Krležinu “tragediju genija u kojoj je vizionarstvo pojedinca suprotstavljeno koristoljublju, okrutnosti, ludilu i smrtnom strahu mase” dramaturški je obradila Jelena Kovačić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, a scensku glazbu potpisuje Matija Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o fascinantnoj ‘muškoj’ priči o potrazi za drugim svjetovima, idejama i idealima koja će oduševiti zaigranošću, maštovitošću i nesvakidašnjom energijom”, ističe se u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.