Kusić: Lauretkinje programa “Za žene u znanosti” potvrda su ‘druge’ Hrvatske – one rada i znanja

Foto: fah

Četiri laureatkinje – dobitnice stipendije “Za žene u znanosti” i sve kandidatkinje koje su se prijavile na taj natječaj potvrda su da postoji ona ‘druga’ Hrvatska u kojoj se uspjeh ne postiže preko noći već je rezultat znanja i predana rada, istaknuo je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić u srijedu navečer na svečanoj dodjeli tih stipendija u Preporodnoj dvorani HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporodna dvorana Narodnoga doma HAZU bila je tako mjesto svečanosti 11. dodjele stipendija u sklopu nacionalnoga programa stipendiranja “Za žene u znanosti” u organizaciji  tvrtke “L’Oreal ADRIA” i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Taj hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut je 2006. kao dio programa “For Women in Science” (“Za žene u znanosti”) što su ga 1998. pokrenuli tvrtka “L’Oreal” i UNESCO radi promoviranja žena u svijetu znanosti i mijenjanja predodžbe o ulozi žena u društvu. Do sada su te stipendije u sklopu nacionalnoga programa primile 42 mlade hrvatske znanstvenice.

Znanstvenice – lauretkinje stvaraju novi identitet Hrvatske

Lauretkinje ovogodišnjih stipendija “Za žene u znanosti” su Daria Juretić Perišić, Marina Raguž, Maja Žulj Mihaljević i Tena Dubček. Akademik Kusić, koji je i predsjednik Izbornoga povjerenstva, posvjedočio je kako su imali tešku zadaću odabrati četiri najbolje između 33 kvalitetne mlade znanstvenice koje su se prijavile na natječaj, a uvjeren je kako hrvatske mlade znanstvenice konkuriraju svojim kolegicama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na veliko i bogato povijesno “pamćenje” Preporodne dvorane u kojoj je, rekao je, među ostalim bilo sjedište Matice ilirske, prvo sjedište Akademije do preseljenja u njezinu palaču, tu je 1848. “Zahtjeve naroda” pročitao Ivan Kukuljević Sakcinski i za bana izabran Josip Jelačić.

U ovoj dvorani stvaran je hrvatski identitet, ustvrdio je akademik Kusić, pa je ona zato i pravo mjesto ove svečanosti jer, uvjeren je, upravo mlade znanstvenice stvaraju novi hrvatski identitet koji se gradi na znanju i sustavnome predanom radu. Istaknuo je i kako su nagrađene mlade znanstvenice potvrda ‘druge’ Hrvatske u kojoj se uspjeh ne postiže preko noći već je rezultat ozbiljnoga truda. Ali, ocijenio je Kusić, takva se Hrvatska ne propagira u medijima koji puno govore o Hrvatskoj brzog uspjeha.

Promjena percepcije o ulozi žena u znanosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalna direktorica “L’Oreala ADRIA-Balkan” Brigitte Steller podsjetila je kako je progrma “For Women in Science” pokrenut kako bi se promijenila percepcija o ulozi žena u znanosti. Uvjerena je kako su znanje, znanost, istraživanje i rad presudno važni za razvitak svake zemlje.

Nagrađenim znanstvenicama čestitali su i izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i izaslanik predsjednice Republike i njezin savjetnik za zdravlje i sport Tomislav Madžar, a među uglednim gostima bio je francuski veleposalnik u Hrvatskoj Philippe Meunier.

Sve četiri znanstvenice u završnoj su izradi doktorske disertacije na Sveučilištu u Zagrebu – Daria Juretić Perišić na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marina Raguž na Hrvatskom institutu za mozak Medicinskoga fakulteta, Maja Žulj Mihaljević na Agronomskom fakultetu i Tena Dubček na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, koja jedina nije bila na svečanosti jer je trenutačno u Bostonu na Fulbrightovoj stipendiji. Tako su tri nazočne znanstvenice kratko izravno predstavile svoja istraživanja, a Tena Dubček je to učinila u prethodno snimljenoj prezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz čestitke, lauretkinjama je pripala stipendija u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti kao dodatna motivacija i potpora u daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Na natječaj “Za žene u znanosti” mogle su se prijaviti isključivo žene polaznice doktorskoga studija koje su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na hrvatskim znanstvenim institucijama iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, nisu starije od 35 godina i do sada se nisu prijavljivale na natječaj.

Dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovoga programa stipendiranja su akademkinje Vida Demarin i Sibila Jelaska, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

Sudionici svečanosti mogli su online potpisati Manifest za potporu ženama u znanosti koji se nalazi na adresi www.forwomeninscience.com kojemu je slogan “Znanost je važna, znanost treba žene jer žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.