Kusić: stajališta HAZU društvo prepoznaje, ali ne dovoljno

Stajališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prepoznata su u društvu, ali to još nije dovoljno, a HAZU za sada održava tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na današnjoj redovitoj skupštini te vodeće hrvatske kulturne i znanstvene ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Kusić rekao je da nerijetko prima čestitke kako je HAZU učinio bitan iskorak prem javnosti i ‘otvorio’ svoja vrata. Ipak, čelnik Akademije smatra da treba kritički sagledati koliki je stvaran utjecaj HAZU u društvu jer, dodao je, ako želimo da Akademija bude društveno referentna točka koja zastupa trajne vrijednosti, rezultati neće i ne mogu biti neposredni.

Zato je predsjednik HAZU zamolio akademike u svih devet razreda da mu upute prijedloge kako učiniti da društvena prepoznatljivost HAZU bude sukladna sadržaju te institucije. S tim u vezi, akademik Kusić spomenuo je prijedlog koji mu je uputio akademik Viktor Žmegač da se priredi izložba nakladničke djelatnosti svih članova HAZU kako bi se javnost upoznala s njihovim radom te stekla dojam o tome što se radi u Akademiji. Objasnio je kako se pod nakladničkom djelatnošću podrazumijevaju, osim knjiga, katalozi, notni zapisi i znanstveni članci.

Iz iscrpnoga izvješće koje je o radu Akademije u protekloj godini podnio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan vidljiv je intenzitet aktivnosti pa je tako u 2013. godini bili ukupno 399 događaja, odnosno u prosjeku dva događaja dnevno – 114 znanstvenih skupova, savjetovanja i okruglih stolova, 23 svečane sjednice, dodjele nagrada i koncerta, devet skupštinskih zasjedanja, 19 posjeta stranih delegacija, 95 predavanja, 74 predstavljanja knjiga, prezentacija programa i prikazivanja filmova, 56 izložaba te devet komemoracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Rudan spomenuo je i Dane otvorenih vrata HAZU kada je organizirano 145 manifestacija, a Akademiju i njezine jedinice u Zagrebu i još 14 hrvatskih gradova posjetilo više od osam tisuća građana. Istaknuo je i kako je Akademija je osnovala Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Križevcima te Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, te da je počeo raditi i Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa.

Kada je pak riječ o financijskom izvješću, podatci nisu pozitivni jer je HAZU u prošloj godini imao nešto više od 1,7 milijuna kuna manje prihoda od izdataka što je, istaknuo je, pokriveno iz rezervi. Akademik Rudan napomenuo je da je HAZU trebao, sukladno državnome proračunu, za ovu godinu dobiti 1,3 milijua kuna više nego u 2013. godini, ali i podsjetio kako je nedavnim rebalansom proračuna taj iznos smanjen za 733 tisuće kuna te ustvrdio da će zato HAZU trebati ponovno uskladiti prihode i izdatke.

Pljeskom su popratili i završne riječi glavnoga tajnika koji je istaknuo da je HAZU “priznati stvaralački i moralni autoritet koji je i u 2013. znao buknuti čistim plamenom intelektualne i moralne savjesti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.