Kuzma Kovačić za Narod.hr uoči otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu: ‘Spomenik je simbol zahvale svim braniteljima, ali i ljubavi prema domovini’

Foto: Fah

Približio se dan koji smo dugo čekali! Zagreb, glavni hrvatski grad, podiže spomenik tvorcu naše samostalne i demokratske hrvatske države, prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kazao je za portal Narod.hr akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji će biti svečano otkriven u Zagrebu, 10. prosinca ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pripala mi je čast biti autorom toga spomenika, nakon što je na natječaju održanom 2016./2017. te odlukom gradonačelnika Milana Bandića izabran moj prijedlog”, istaknuo je Kovačić te nastavio:

“Spomenik je brončana portretna stojeća figura – simbol, visoka 4,27 metara, postavljena na kameno postolje i smještena na lijepo uređen spomenički prostor na početku Ulice Hrvatske bratske zajednice gdje dotiče Vukovarsku ulicu, na svojevrsnom svečanom ulazu u Grad.”

Simbol zahvalnosti prema braniteljima i ljubavi prema domovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističe, spomenik je ujedno simbol zahvalnosti svim braniteljima, ali i simbol ljubavi prema domovini.

“Bit ovoga rješenja je u simbolici pokreta i impostaciji figure, unutarnjoj dinamici oblika koja kiparskim jezikom izgovara istinu o izlasku hrvatskog naroda iz povijesnog stanja neslobode u prostore izborene i obranjene slobode, u vremena državne samostalnosti i nezavisnosti, što od ljudi zahvaljujemo najprije čovjeku kojemu zato i podižemo ovaj spomenik. Spomenik je ujedno simbol zahvalnosti svim našim braniteljima i simbol ljubavi prema domovini, ljubavi koju kip predsjednika Tuđmana simbolizira i rukom položenom na srce. To je simbol kraja svih protuhrvatskih snova”, pojašnjava Kovačić za Narod.hr

Foto: Zoran Alajbeg, spomenik dr. Franji Tuđmanu

‘Ovaj spomenik zaista zrači nadom’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo rješenje, iako drukčije, u duhovnom smislu blisko je onome mome spomeniku u Škabrnji iz 2001. godine, prvome spomeniku Predsjedniku Tuđmanu podignutom u Hrvatskoj, kaže Kovačić.

“Oblikovan je živom modelacijom kao kip živoga Tuđmana, da bude s nama u duhu – živ. Dimenzije kipa su takve i tolike da skladno ovlada prostorom u koji je smješten, a orijentacija kipa prema sjeveru, prema gradu također je u funkciji sabiranja toga velikog prostora, svojevrsnog trga – simbolički, da Tuđman bude i ostane s nama. Ta naglašena duhovna prisutnost čovjeka kojemu iskazujemo zahvalnost u ime hrvastkog naroda važna je zbog još jedne poruke koju samo javni spomenik može tako jasno i stalno izgovarati, a to je poruka nade koju ovaj kip cjelinom svoga „bića“ daruje hrvatskom čovjeku koji stoji pred njim, kao što ju je svomu narodu darovao Predsjednik Tuđman i na kraju svoga ovozemaljskog životnog puta riječima: Ostaje narod!“, opisuje naš sugovornik te dodaje kako ovaj spomenik čiji je autor zaista zrači nadom.

Poziv svima na otkrivanje spomenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuzma Kovačić na koncu je izrazio očekivanje kako će na svečano otkrivanje spomenika doći veliki broj građana te je iskoristio prigodu da poziv uputi svima koji mogu prisustvovati ovom svečanom događaju.

“Očekujem veliki broj sudionika slavlja i pozivam sve koji mogu doći i pribivati tomu nezaboravnome događaju! Zahvaljujem ovom prigodom Gradonačelniku Grada Zagreba i svima koji su odlukama, sudjelovanjem u izradi spomenika i spomeničkog prostora i svakom drugom potporom pomogli da se spomenik ostvari, na radost nama i budućim naraštajima Hrvata”, zaključio je naš sugovornik.

Kuzma Kovačić ususret otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu: ‘Kultura je ciljana žrtva one politike koja djeluje protiv dobra našega naroda’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.