Legerovo platno na dražbi u New Yorku prodano za 70 milijuna dolara

Foto: Thinkstock

Platno francuskoga slikara Fernanda Legera prodano je na dražbi koju je organizirao njujorški Christie’s za 70 milijuna dolara, što je rekord za neko djelo tog umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sliku “Contraste de formes” dimenzija 92 cm x 73 cm, koju je Leger naslikao 1913. Christie’s je procijenio na 65 milijuna dolara.

Ta je slika francuskoga slikara porijeklom iz Argentana prodana za gotovo dvostruko veću svotu od njegova prethodnog rekorda koji je postiglo platno “Etude pour la femme en bleu”. Sliku je za 39,2 milijuna dolara 2008. prodao Sotheby’s.

Na njujorškoj prodaji u Christie’su rekordnu je cijenu u ponedjeljak postigla i slika belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrittea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platno “L’empire des Lumieres” iz 1949. prodano je za 20,5 milijuna dolara.

No ulje na platnu Vincenta Van Gogha “Radnici u polju”, koje su Christie’sovi stručnjaci procijenili na 81,3 milijuna dolara, nije postiglo željenu cijenu.

Platno što ga je Van Gogh naslikao s prozora sanatorija u Saint Remyju u kojemu je boravio 1889. postiglo je cijenu od “samo” 50 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.