Letica: Apeliram na BiH da oduzme počasno građanstvo Dejanu Joviću

“Apeliram Bosni i Hercegovini, razmislite da oduzmete počasno građanstvo Dejanu Joviću, savjetniku predsjednika Republike Hrvatske, koji se u jednoj recenziji pojavljuje kao negator genocida u Bosni i Hercegovini. To je prema svim međunarodnim konvencijama o prevenciji i sprječavanju genocida kažnjivo”, rekao je profesor Slaven Letica na predstavljanju knjige “Napredak je misija – razgovori” autora Franje Topića u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ta knjiga govori o vremenu straha od rata, o ratovima, razaranjima, zločinima, kako u tim teškim vremenima Napredak treba prestati voditi računa samo o Hrvatima. Treba voditi računa i o drugim ljudima u potrebi. Onda dolazi Dayton, pa poslije Daytona, sve do 2010. godine”, dodao je Letica.

Knjigu je također nazočnima predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na čiju su izjavu o tome “kako bi uspostava trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini mogla biti način rješavanja statusa hrvatskog naroda u toj zemlji koji je podvrgnut majoriziranju” reagirali članovi Gradskog vijeća Sarajeva. Opozvali su svoju odluku kojom je Bandiću dodijeljeno priznanje počasnog građanina Sarajeva.

Bandić je na predstavljanju knjige govorio o njezinu autoru i predsjedniku HKD Napredak Franji Topiću te istaknuo važnost djelovanja Napretka: “Svaki veliki pothvat osobna je misija onoga koji ga provodi i koji mu se potpuno posvećuje. Tako je i Napredak misija prof. dr. Franje Topića. Napredak je tijekom svoje stoljetne povijesti pomagao, gradio i stvarao nove vrijednosti, širio i jačao svijest o kulturnoj i nacionalnoj pripadnosti. Prepoznavao je talente i omogućavao im razvoj”. Dodao je da je Katolička Crkva sudjelovala u osnivanju Napretka i davala mu potporu u svim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Pavo Barišić izdvojio je dijalog, toleranciju, ekumenizam, dobrotu, pravednost, ljubav, milosrđe, pozitivno mišljenje i optimizam “glavnim idejnim stožerima, svojevrsnom katalogu kreposti na kojemu je moguće graditi zajednički život u pluralnom društvu kakvo je Bosna i Hercegovina, ali zacijelo i druge zemlje u Europi i u svijetu”.

Autor knjige Franjo Topić osvrnuo se na oduzimanje počasne titule Bandiću: “Napredak je jedan od predlagača da gospodin Bandić bude počasni građanin Sarajeva. Mislim da je to loša poruka i molim nazočnu veleposlanicu Bosne i Hercegovine Ajzru Kalajdžisalihović da se također intervenira određenim kanalima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.