Lonely Planet: Zagreb top europska destinacija u 2017.

Foto: flickr, Miroslav Vajdic

Jedan od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča, Lonely Planet, Zagreb je stavio na vrh svoje liste ove godine najpoželjnijih i najuzbudljivijih, ali nedovoljno istraženih europskih destinacija, koje se moraju posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objašnjenju priznanja stručnjaci Lonely Planeta ističu kako je Zagreb nerijetko u sjeni razvikanih gradova na obali Jadrana, ali i kako se radi o metropoli koju definitivno treba upoznati.

Zagreb vide kao grad koji je istovremeno kozmopolitski i alternativan, a ističe se i da je vrlo dostupan jer nikad nije bilo povoljnije i lakše doći do glavnog grada Hrvatske zahvaljujući uz ostalo i novoj zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Top lista najboljih destinacija u Europi 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Zagreb, Hrvatska
2. Gotland, Švedska
3. Galicija, Španjolska
4. Sjeverni Montenegro
5. Leeds, Velika britanija
6. Alentejo, Portugal
7. Sjeverna Njemačka
8. Moldova
9. Pafos, Cipar
10. La Havre, Francuska

Zagreb je zaslužio prvo mjesto na ovoj listi zbog predivne austro-ugarske arhitekture, kao i trgova punih ljudi koji ispijaju kavu živeći kozmopolitski stil života. Na drugu stranu, brutalistička arhitektura pojedinih kvartova, cvjetajuća ulična umjetnost i urbana regeneracija nude svakome ponešto zanimljivo za vidjeti i čuti.

A kao najnovija od svih atrakcija, u Zagrebu je procvjetala industrija craft piva i dom je vrhunskih restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zagreb je na vrhu te liste jer ima sve atribute po kojima smo ocjenjivali gradove. On nudi nešto novo, uzbudljivo ili neistraženo što ga čini vrijednim istraživanja – objavili su na Lonely Planetu.

Drugo mjesto na toj listi zauzela je švedska pokrajina Gotland, pomalo neočekivani dio Škotske najpoznatiji po najvećoj količini povijesnih mjesta i i najvećem broju restorana po gradu. Povijesni baltički otok ima i predivnu prirodu sa malim starinskim seocima, ribarskim gradovima i mirnim pješčanim plažama.

Treća na listi je španjolska Galicija, opisana kao jedinstveni koktel pejzaža, kulture i gastronomije koja je predivna za odmor i uživanje. Sa svojim jedinstvenim jezikom i stoljećima starom kamenom arhitekturom, preko 1000 kilometra obale pruža obilje mjesta za istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.