Lustig među 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena

Nakon što se smirila euforija oko Oscara, magazin “The Daily Beast” napravio je popis najznačajnijih holivudskih producenata svih vremena, kao onih koji unatoč uspjehu svojih filmova najčešće ostaju u sjeni, a među njih 50 uvrstio je i hrvatskog filmskog producenta, dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lustig je rangiran na 29. mjesto, ostavivši iza sebe producente slavnih filmova poput “Posljednji kineski car”, “Ralje”, “Howards End”, “Ben Hur” ili “Čovjek zvan hrabrost”, izvijestio je danas Festival tolerancije, koji je Lustig 2007. utemeljio u Hrvatskoj.

“Biti među pedeset producenata koji su dobili Oscara u Americi je velika stvar, no u Hrvatskoj to nije tako jer je film gurnut u drugi plan i ne doživljava ga se kao umjetnost, pa niti ne dobiva sredstva kakva bi trebao”, rekao je Branko Lustig za Hinu.

“Što znači biti među najvećima, nema najvećeg producenta, ako je film dobar, Akademija će ga prepoznati i nagraditi”, ustvrdio je Lustig, dodavši da njegova dva ‘kipića’ stoje kod njega vitrini i da se nada da će tamo i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lustig kaže kako mu je od samog filma sada ionako puno važniji Festival tolerancije koji je pokrenuo prije osam godina kao jedini festival židovskog filma u regiji. U Hrvatsku sam se vratio zbog festivala koji za mene ima puno veću vrijednost od filma, jer želim da se ne zaboravi ono što se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata, rekao je Lustig, koji je kao dijete preživio nacističke koncentracijske logore.

Magazin “The Daily Beast” odabrao je pedeset najvećih producenata između njih više od pet stotina koji su ikad bili nominirani za Oscara. Uži izbor napravili su prema nekoliko kriterija – jesu li osvojili ‘zlatni kipić’, koliko su njihovi filmovi zaradili te na koliko su filmova ukupno radili. Lustig je dvaput bio nominiran za Oscara i dvaput ga je dobio, za “Schindlerovu listu” Stevena Spielberga i za “Gladijatora” Ridleyja Scotta.

Tim popisom časopis je želio odati počast ljudima o čijem se poslu malo zna, iako su najzaslužniji što je film nastao i prisutni su u njemu od samog početka, od pronalaženja novaca za njegovo snimanje ili redatelja do postprodukcije, biranja glazbe i montaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.