Memorijalna knjiga ‘Krvava istina’ o zločinu u Lovasu predstavljena diljem Hrvatske, a potom i u Sarajevu

Foto: Antun Ivanković

Kako bi se istina o tragičnom stradanju Lovaščana i Opatovčana čula što dalje, memorijalna knjiga „Krvava istina (Novome životu ususret)” predstavljena je u više gradova diljem lijepe naše, a potom i u susjednoj BIH, točnije u Sarajevu. Dana 20. studenog knjiga je predstavljena u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, a o njoj su, osim autora progovorili i dr. sc. Željka Križe iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra te Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara. Pored brojnih uzvanika, predstavljanju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Katica Mišković, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić te Ivanka Bušić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i legendarni vukovarski branitelj Ivan Anđelić Doktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dan poslije, pod pokroviteljskom Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, a u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora, knjiga je predstavljena u Splitu, koji je još jednom pokazao da ima veliko srce za naš kraj i stradanje. Pred brojnim uzvanicima, u splitskoj palači Milesi, o knjizi su govorili Dražen Nikolić u ime organizatora te don Drago Šimundža, kao i sami autori. Događaj je popratila i zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, a pridružio se i saborski zastupnik Petar Škorić.

(VIDEO) Strava u Lovasu 1991.: Hrvati mučeni i ubijani s bijelim trakama oko ruku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 27. studenog, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko baranjske županije organiziralo je promociju knjige u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz glazbene goste iz osječke glazbene škole Franje Kuhača, knjigu je prezentirala dr. sc. Antonija Huljev. Dan poslije, u vukovarskom Pastoralnom centru sv. Bono, knjiga je predstavljena i susjedima Vukovarcima. Uz moderatora Vedrana Vuletu i autore, događanja iz knjige uzvanicima je prenijela gđa Milka Vida.

Ovogodišnje predstavljanje ove memorijalne knjige završilo je u Sarajevu, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu 5. prosinca 2018.

O knjizi koja donosi svjedočanstva preživjelih, do ruba smrti mučenih i iz svojih domova protjeranih stanovnika Lovasa i Opatovca 1991., govorili su: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, mons. Pavo Jurišić, kao i autori Antun Ivanković, Ivan Mujić i Stjepan Milas. Svoje izlaganje, mons. Jurišić, profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, završio je riječima kardinala Vinka Puljića, koje su otisnute na početku knjige: „Nemojmo se trošiti na mržnju, na prazne riječi, nego ljubavlju gradimo svoj dom, svoju domovinu, i živimo iz vjere koja je toliko skupo plaćena da bi ostala do danas.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.