Ministarstvo kulture: Matica hrvatska ulaže napore da se dovrši izgradnja Spomen-doma A. G. Matošu

Foto: fah

Ministarstvo kulture zaključilo je u srijedu, vezano za rodnu kuću književnika A. G. Matoša u Tovarniku, kako postoji volja Općine, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u javnoj dražbi kuće i tako riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i kuća stavi u kulturnu funkciju, objavilo je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak u Ministarstvu održan je danas na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek kako bi se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotrilo najprimjerenije rješenje za spas Matoševe Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju, u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice.

Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana, prenesene kroz medije, zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi, navode iz Ministarstva kulture.

Na sastanku je potvrđeno kako će Matica hrvatska, Ministarstvo kulture, Općina i Županija nastaviti tražiti zakonski utemeljeno rješenje kako bi se omogućio završetak obnove i kako bi se objekt što prije stavio u funkciju, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su nazočili državni tajnik Krešimir Partl, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Mario Banožić, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, predsjednik Općinskog vijeća Tovarnika Dubravko Blašković te predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić, stoji u objavi Ministarstva kulture.

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu je odgođeno ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša koja je predmet višegodišnjeg sudskog spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, vlasnika Matoševe kuće, nakon što su stranke u sporu obaviještene kako je Ministarstvo kulture podnijelo podnesak kojim skreće pozornost na pravo prvokupa te nekretnine koja se vodi kao kulturno dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.