Ministrica kulture protiv zatvaranja Kina Europa

Foto: fah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se u subotu zatvaranju Kina Europa, koje je uprava tog kina najavila za nedjelju nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam svakako protiv zatvaranja”, izjavila je ministrica kulture dodavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

“Program kina Europa je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije nezavisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu Europa Cinema za najbolji program nezavisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava HAVC, a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani kina Europa, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj”, rekla je Obuljen Koržinek novinarima u Ministarstvu kulture.

“Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati sa nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, antikvarijate, pronalaziti prostore za knjižare. Kultura mora biti u središtima gradova jer je to ono što obilježava svaki grad, što ga čini gradom”, dodala je ministrica kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. Zbog zatvaranja kina, svečano otvorenje Festivala tolerancije – JFF Zagreb u nedjelju premješteno je u Studentski centar (SC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.