Mons. Barišić: odnos prema braniteljima i prema obitelji očituje naše stanje i naše usmjerenje

Foto: glas-koncila.hr

Dan grada Trogira i blagdan njihovog zaštitnika sv. Ivana Trogirani su počeli obilježavati nizom kulturnih događanja još u ponedjeljak, a središnje slavlje održano je danas. Tradicionalna procesija oko povijesne jezgre grada počela je u 10:30 sati, a središnje misno slavlje u Katedrali sv. Lovre predvodio je mons. Marin Barišić, prenosi dalmacijanews.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup se u svojoj propovijedi osvrnuo na sebičnost i egoizam pojedinca i cijelog društva.

“Nismo ni svjesni koliko nas egoizam razara i dijeli. Sebičnost i egoizam razaraju brakove, obitelj, pojedinca, a što su pobačaj, rastava ili eutanazija nego po život opasne sebičnosti. Sebičnost izbjegava susret, razgovor i različitosti, ne čini nas sretnima već ostavlja pustinju. Obitelj nam mora biti prva crta trajne zaštite života, a danas se, poput trojanskog konja, unutar prostora obitelji nastoje uvesti neki oblici”, rekao je mons. Barišić.

Govoreći o egoizmu ustvrdio je da ljudi više nisu u stanju vrednovati altruizam, a osvrnuo se i na mirni prosvjed branitelja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjedoci smo danas mirnog prosvjeda branitelja koji traže dostojanstvo za sebe i druge. Oni ne mogu prihvatiti poniženje, ne mogu prihvatiti da su invalidi, da su bezvrijedni, nekorisni i suvišni. Čini se da su nam branitelji postali teret prošlosti”, kazao je.

“Naš odnos prema braniteljima i naš odnos prema obitelji očituje naše stanje i naše usmjerenje: gdje smo i kuda idemo. Naša sloboda i neovisnost Hrvatske, rođena je providnošću i sebedarjem solidarne ljubavi branitelja, pred agresivnim egoizmom agresora s nadom i uvjerenjem da će naše društvo postati vrt. Bilo bi neodgovorno, štoviše, suludo oprijeti se uz tolike žrtve agresivnom egoizmu izvana, a potom domovinu iznutra razarati i pretvarati u pustinju našim domaćim egoizmom. Zato u mirnom prosvjedu branitelja s najtežim oštećenjem treba prepoznati i čitati dublje i dalekosežnije poruke”, istaknuo je mons. Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.