Na festivalu u Rotterdamu još tri domaća naslova

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, sudjelovat će još tri filma uz dva već najavljena – u glavnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se eksperimentalno-dokumentarni film “Sve, još uvijek, u orbiti”, dok su u sekciju ‘Limelight’ uvršteni dugometražni filmovi “Zvizdan” i manjinska koprodukcija “Puni udar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Sve, još uvijek, u orbiti” Dane Komljena i Jamesa Lattimera, nastao u produkciji zagrebačkog Restarta, u Rotterdamu će imati svoju svjetsku premijeru. Film je sniman je tijekom prošle godine u Brazilu, a temelji se na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je bio osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije.

Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Višestruko nagrađivani “Zvizdan” Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija “Puni udar” cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji “Limelight”, u sklopu novog programa Festivala “Voices”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matanićev film već je sudjelovao na četrdesetak međunarodnih festivala, osvojio je devetnaest nagrada, a krajem prošle godine nominiran je za nagradu “Satellite” za najbolji strani film, koju dodijeljuje Međunarodna novinarska akademija.

Psihološki triler “Puni udar” nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji “Jaako dobre produkcije” i Bac Filmsa. U cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je ‘glumila’ Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelles i pusti otok u oceanu.

To je priča o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), a glumica Lizzi Brochere Srebrnog Huga za najbolju glumicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu u Rotterdamu prikazat će se i dva ranije najavljena hrvatska filma u kratkometražnom programu – “Belladonna” Dubravke Turić, snimljen u produkciji Spiritus Movensa i animirani film “Tu tamo” Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i kvalitetnog filmskog sajma CineMart ubraja se među festivale prve kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.