Nadbiskup Hranić blagoslovio Nadbiskupijske vinograde: “Naša vina sada su i na poljskom tržištu”

Foto: Maja Muškić/Glas Slavonije

Na spomendan sv. Vinka u Trnavi je održan blagoslov Nadbiskupijskih vinograda i mladog vina. Obred blagoslova predvodio ga je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Maja Muškić/Glas Slavonije

“U ovo vrijeme kada priroda miruje, kada su završeni jesenski i zimski poslovi, kada ljudi počinju misliti na vinograd i mi o spomendanu sv. Vinka se tradicionalno okupljamo, blagoslivljamo vinograde, zazivamo Božji blagoslov, da imamo lijepo vrijeme, da sve bude rodno, da Bog sačuva sve naše vinograde, usjeve, polja. To nije samo lijepa tradicija već i kršćansko uvjerenje da mi sa svoje strane trebamo sve učiniti, svatko na svojoj razini, biti odgovoran. I ako svi sve najbolje učinimo, mogu doći vremenske nepogode, bolesti i tada postajemo nemoćni. Moramo se uzdati u Boga i računati na njegovu podršku i blagoslov svih naših ljudskih nastojanja”, rekao je nadbiskup Hranić.

Foto: Maja Muškić/Glas Slavonije

O smjeru u budućnosti nadbiskup Hranić kaže: „Razmišljalo se prije par godina što s vinogradima, poznati smo po proizvodnji vina, mnoge biskupije u HR koriste u euharistiji naša vina. Imamo veliku proizvodnju, skoro 30 ha pod vinogradima, stvorile su se veće zalihe a danas nije lako plasirati vina. Ono što mi daje nadu – Poljska je katolička zemlja, a oni baš nemaju vinograda. Orijentirali smo se na to tržište, prvi koraci su učinjeni i neke prve količine vina otišle su u Poljsku, ali to je sve tek na početku pa ćemo vidjeti kako će se dalje razvijati“. Tradicionalno, svoj je Dan proslavila i općina Trnava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.