Nadbiskup Hranić: Raduje nas što su popustile mjere, lijepo je biti bez maski

nadbiskup hranić
Foto: Snimka zaslona

Riječima Matejeva evanđelja Vi se ne bojte! (Mt 28, 5) naslovljena je uskrsna pastirska poruka i čestitka đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita mons. dr. Đure Hranića, koju je 11. travnja 2022. predstavio na tradicionalnom preduskrsnom susretu s predstavnicima društvenog priopćavanja u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Od subote u crkvama ponovno možemo pružati znak mira i prekrstiti se svetom vodom!

> Tim hrvatske znanstvenice dr. Halassy razvio standardizirani test za procjenu imunosti na virus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz uskrsne pastirske poruke nadbiskupa Hranića

Svoju pastirsku poruku nadbiskup je započeo govoreći o strahu koji je zavladao svijetom jer se čovječanstvo posljednjih nekoliko mjeseci sučeljava na različite načine s onim konačnim – sa smrću.

„Još nismo pravo zacijelili boli i rane mnogih čije su zdravlje i život promijenjeni virusnom pandemijom COVID-19, a već se nad nama nadvio novi oblak smrti i neizvjesnosti… Strah se sve više počinje uvlačiti u nas kao temeljni princip života. Strah od gubitka isplanirane budućnosti, beznađe pred razrušenim domovima, praznina ruku kojima mnogi nemaju više koga zagrliti. Ne nazire se svjetlo, sloboda ne pronalazi svoj put. Mir kao da svakodnevno sve više umire s prekinutim djetinjstvima, s brojem poginulih i ranjenih te s povećanjem broja majki koje kao hrabre čuvarice budućnosti u naručju nose golu nadu u novi život. Život kao da je prekriven povojima s Kristova groba“, rekao je nadbiskup Hranić.

Podsjetio je nadalje kako i danas zemljom hodamo kao Golgotom, u vremenu kada nada, pritisnuta križem, pada pod teretom ljudskoga besmisla.

„Danas to proživljavaju ukrajinski narod i brojni drugi ljudi. A moćnici prisvajaju i Boga kao samo svoga zaštitnika te svoje prizemne interese opravdavaju višim, ‘metafizičkim’ ciljevima. Nažalost, tako i Bog biva pretvoren u odvjetnika nasilne istine“, rekao je nadbiskup. Ponavljajući riječi anđela: Vi se ne bojte! – upućene ženama koje su na uskrsno jutro došle na Isusov grob, nadbiskup je osvijestio kako Uskrsnuće nije samo sredstvo utjehe, već je najprije temeljni princip života, nije strah niti beznađe, već pobjeda nad sučeljavanjem čovjeka s onim konačnim, s krajem, početak vječnoga života čovjeka, ispunjenje svake nade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve one koji su velikodušno otvorili srca i vrata svojih domova za ratom stradale u Ukrajini, ali i ne samo za njih, nadbiskup je u svojoj poruci nazvao onima koji zapravo žive i svjedoče onaj istinski smisao uskrsne nade, koja se dariva i bori za drugoga. „Ništa što činite neće propasti! Vjeran Bog nagradit će svaku prolivenu suzu i poklonjeni osmijeh“, kazao je nadbiskup Hranić.

Svoju uskrsnu poruku nadbiskup je zaključio čestitajući: „Svima vama, dragi vjernici, draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, župni suradnici i volonteri u karitativnim i socijalnim ustanovama te vjerničkim društvima – vama osvjedočenima takvim iskustvom Kristova uskrsnuća, koji iskazujete velikodušnu kršćansku ljubav i solidarnost prema najpotrebitijima, u zajedništvu s mons. Ivanom Ćurićem, pomoćnim biskupom i mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, želim sretan i blagoslovljen Uskrs, blagdan nade i novoga Života!

Odgovori na novinarska pitanja

Zamoljen da komentira val poskupljenja koji utječe na život građana, nadbiskup je rekao kako su gospodarske poteškoće bile i prije, ali rat u Ukrajini kao da je pokrenuo lavinu, niz novih poteškoća, a posljedično i niz novih poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vjerujem da građani razumiju što se događa. Valjalo bi apelirati na sve odgovorne da ovu situaciju ne iskorištavaju za povećanje vlastite zarade, već da poput običnih građana budu solidarni i da pridonesu kako bismo nadišli ovu ugrozu koja se nadvila nad Europu“, rekao je nadbiskup Đuro, dodajući kako se u ovoj situaciji pokazala velika razina zajedništva ne samo među građanima u Hrvatskoj, nego na razini čitave Europske unije i svijeta „što je znak nade, znak klice uskrsnuća koja već djeluje u nama, bori se protiv zla i želi ga pobijediti“.

Nadbiskup je primijetio kako u Hrvatskoj postoji visoka razina solidarnosti i da su mnogi građani spremni otvoriti svoja vrata i na različite druge načine ublažavati krizu i pomagati Ukrajini i Ukrajincima. „Sve je to znak da samo udruženim snagama, suobličavajući se Kristu Gospodinu, koji tako često želi biti malen dok mnogi žele biti veliki, možemo nadvladati sve poteškoće s kojima smo suočeni. Kršćanin i onda kad je teško zna prihvaćati i nositi poteškoće jer vjeruje i zna da mora svanuti uskrsno jutro, da istina, poštenje, čestitost i pravednost moraju imati zadnju riječ i to mu daje snagu da se suočava s različitim poteškoćama“, zaključio je nadbiskup.

Ukidanje epidemioloških mjera – povratak na staro

Odgovarajući na pitanje kako je doživio ukidanje epidemioloških mjera te povratak „na staro“ u crkvama, nadbiskup je zahvalio svima koji su nosili teret tijekom ove pandemije i nose ga još uvijek, a to je ponajprije medicinsko osoblje te mnogi bolesnici koji nisu mogli obavljati druge preglede u bolnicama, noseći tako križ svoje bolesti.

„Raduje nas što su popustile mjere, lijepo je biti bez maski, ali s druge strane pozvao bih sve da i dalje budu razboriti u svojim postupcima i ponašanjima te i ovom prigodom pozivam građane da ne izbjegavaju cijepljenje“, kazao je nadbiskup Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime obitelji još u prosincu 2020. tražila od Stožera da ukine diskriminatorna ograničenja za vjernike

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u prosincu 2020. upozoravala na nelogične odredbe Stožera koje se tiču vjernika i ograničenja broja osoba u crkvama na 25, neovisno o veličini crkve.

> UIO Vladi i Stožeru: Ukinite diskriminatorno ograničenje od 25 vjernika u crkvi

> Stožer prihvatio prijedlog UiO o broju vjernika u crkvama, ali samo za Badnjak i Božić

> Župnik Šreter: ‘Krše se ljudska prva vjernika – zašto i u velikim i u malim crkvama na misi može biti 25 vjernika?’

Zatražili ukidanje mjere Stožera od 27.11. kojom se drastično ograničava broj vjernika na bogoslužjima na samo 25 osoba, ističući da se time krši pravo hrvatskih građana na slobodu vjeroispovijedi.

U ime obitelji je u dopisu navela kako takva mjera “nije proporcionalna razini ugroze od epidemije, svodi pravo na slobodu vjeroispovijedi na pravo na javno okupljanje, nerazmjerno pogađa vjernike, jer isto pravilo ne vrijedi primjerice za broj ljudi u javnom prijevozu i trgovačkim centrima ili u školi, te je proizvoljna.”, a praktično znači da je većini vjernika u Hrvatskoj povrijeđeno ustavno pravo na slobodu vjeroispovijedi.

Stožer civilne zaštite je mogao donijeti strože epidemiološke mjere koje štite zdravlje, ali ne ograničavaju pravo na slobodu vjeroispovijedi. Osim toga, do danas održavanje misa ni u crkvama u Hrvatskoj ni u EU nije prepoznato kao izvor širenja zaraze”, navodi U ime obitelji.

Stožer je ovu kritiku uvažio, ali samo na Badnjak i Božić 2020. Ta su dva dana bila izuzeta od pravila da u svakoj crkvi, neovisno o njezinoj veličini, može biti 25 osoba te je vrijedilo pravilo da svaka osoba ima sedam kvadratnih metara za sebe. No, odmah nakon Božića, vratila su se stara pravila, s diskriminatornim ograničenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.