“Nadgangavanjem do Japana” 12. kolovoza u zaseoku Rojnica u Cisti Velikoj

Foto: Fah

Nakon 10 godina festivala “Uz gangu i bukaru“ od kojih je osam bilo na lokalitetu Zadužbina, ove godine će se festival “Uz gangu i bukaru” održati 12. kolovoza u zaseoku Rojnica u Cisti Velikoj, u sklopu kojeg će se tradicionalno održati i kulturni događaj “Nadgangavanjem do Japana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine sve prijavljene gangaške grupe ulaze u širi izbor sastava koje će sudjelovati u projektu koji uključuje odlazak u Japan, nastupanje na određenim lokacijama u Japanu i sudjelovanje u filmu koji će se snimati.

Natjecateljski dio programa podijeljen je na četiri dijela u tri kategorije i nadgangavanje. Pjevaju se tri gange po izlasku u kategorijama ljubavne i životne gange, a treća je slobodna kategorija.

Svaka gangaška grupa može “izazvati” jednu grupu za nadgangavanje, a jedna grupa može biti više puta “izazvana” na nadgangavanje. Nadgangavanje slijedi nakon sva tri nastupa gangaških grupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samom događaju nazočit će i savjetnik veleposlanika Japana u Hrvatskoj Mitsuhiko Shinomiya.

Zemlju izlazećeg sunca organizator je odabrao kao partnera jer Japan ima bogatu tradiciju i kulturu i razvijenu svijest o njoj i njenom očuvanju te posjeduje senzibilitet prepoznavanja i poštivanja takvih vrijednosti.

Ganga je po sadržaju i formi glazbena pojava koja je najvećim dijelom nastala tako što je pojednostavljenom obliku ojkanja (putničkog pjevanja, treskanja) inkorporiran zvuk oponašanja gusala, ili pak jednostavno pridodana dionica oponašanja zvuka gusala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisana je 31. listopada 2009. u Registar nematerijalne kulturne baštine, a u registar svjetske nematerijalne kulturne baštine kojem je potreban hitna zaštita od 2010. godine.

Organizatori događaja “Nadgangavanjem do Japana” su Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i Ivo Kuzmanić – višestruko i međunarodno nagrađivani autor etnografskih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.