Nagrada za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva Mariji Tonković i Gvidi Quienu

Zagreb,20.11.2015 - Hrvatsko muzejsko društvo dodjelilo je nagrade i priznanja na sveèanosti u atriju Muzeja Mimara.Na fotografiji Marija Tonkoviæ i Gvido Quin,koji su dobili nagradu za životno djelo. . foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Nagrade za životno djelo Hrvatskoga muzjeskog društva (HMD) za 2014. godinu uručene su u petak u Muzeju Mimari dobitnicima – muzejskoj savjetnici Mariji Tonković i muzejskom savjetniku Gvidi Quienu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovao je ministar kulture Berislav Šipuš i pomoćnica ministra Vesna Jurić Bulatović, a nagrađenima su se obratli predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko Pijevac, ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin i ministar kulture Berislav Šipuš.

Ministar Šipuš ocijenio je kako su priznanja i nagrada rezultat sadržaja koji usmjeravaju pozornost struke i publike na sve segmente umjetnosti iz prošlosti i sadašnjosti koje nude naši muzeji.

“Nagrade ukazuju i na vrlo visoku razinu promišljanja naših stručnjaka”, rekao je Šipuš dodavši kako se muzejski rad očituje i u senzibiliziranju javnosti za naše muzejske predmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U današnjem vremenu velik je izazov raditi u muzeju, ocijenio je Šipuš.

Marija Tonković rođena je 1949. u Rijeci. Radila je kao prva voditeljica galerije Mirko Virius Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Od 1978. je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a sada je voditeljica Odjela zbirki. Priredila je samostalno više izložbi s fotografskom tematikom te sudjelovala u pripremi i postavu kompleksnih muzejskih projekata.

Surađuje na projektu novog izdanja Allgemeines Künstlerlexikon pišući o hrvatskim fotografima. Surađivala je na znanstvenim projektima Instituta za povijest umjetnosti, a sada surađuje na projektu Filozofskog fakulteta Hrvatska umjetnost od klasicizma do postmoderne. Autorica je priloga o fotografiji u izdanjima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod skupnim naslovom Hrvatska i Europa. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1997. godine vodi kolegij Povijest fotografije. Od 2002. godine u naslovnom zvanju višeg predavača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gvido Quien rođen je u Zagrebu 1943. Povjesničar je umjetnosti i likovni kritičar poznat i i kao kao pokretač oživljavanja Fundacije Ivana Meštrovića čiji je ravnatelj bio od 1994. do 2003. Vodio je program novog stalnog postava u Galeriji Meštrović u Splitu, te ga predao javnosti 1998. Također je autor koncepcije postava Galerije umjetnina Branislav Dešković u Bolu. Kao aktivan član Studijske sekcije ULUPUH-a posebno se tijekom svog kritičarsko-novinarskog rada osvrtao na bogato i široko područje stvaralačkih djelatnosti koju ova udruga pokriva. Quien je bio dugogodišnji kustos Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pratio tamošnje izložbe.

Godišnje nagrade za 2014. godinu u kategoriji za realiziranu izložbu uručena je Spomenki Težak iz Gradskoga muzeja Varaždin, autorica izložbe Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području.

U kategoriji za realizirani stalni postav nagrada je uručena riječkom Prirodoslovnom muzeju za stalni postav Plavetnilo – raznolikost života u podmorju Kvarnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavica Vilać, urednica kataloga izložbe Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji i Dubrovački muzeji dobitnica je u kategorija za realizirani izdavački projekt.

U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe nagrada je uručena Mirti Pavić (Muzej suvremene umjetnosti) za restauraciju na umjetničkim radovima Julija Knifera.

U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom uručena je nagrada autoricama Katarini Marić (Povijesni i prirodoslovni muzej Istre) i Tajani Ujčić (Zavičajni muzej grada Rovinja) za istraživački rad koji je rezultirao izložbom Špicije/L’Uspeîsio – Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju/ Ricordance dell’Ospizio Marino a Rovigno 1888 -1947.

U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom nagrada je uručena Ivanu Radmanu Livaji iz Arheološkoga muzeja u Zagrebu za istraživački rad koji je rezultirao dvojezičnom monografijom u 2 sveska “Olovne tesere iz Siscije /Les plombs inscrits de Siscia”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za realizirani dokumentacijsko-informacijski program nagrada je uručena stručnom timu Muzeja za umjetnost i obrt (Miroslav Gašparović, Vesna Lovrić Plantić, Zoran Svrtan, Dunja Nekić, Iva Meštrović, Petra Milovac, Zrinka Marković ) za projekt Partage plus – Digitizing Art Nouveau for Europeana.

U kategoriji za realizirani pedagoško-edukacijski program nagradu je dobila Katarina Mažuran Jurešić (Hrvatski muzej turizma) za pedagoško – edukacijski projekt Turistički bonton.

U kategoriji za međumuzejsku suradnju nagrada je uručena autorici izložbe Lidiji Bakarić i Arheološkom muzeju u Zagrebu za izložbeni projekt Japodi, nedovoljno poznat narod,realiziran u Španjolskoj i Francuskoj u okviru europskog projekta ArCafe-Arheologija i kulture željeznog doba u Europi.

S obzirom na, kako je istaknuto, brojnost i kvalitetu pristiglih prijava Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti i posebna priznanja.

Tako je posebno priznanje za realiziranu izložbu “Čovjek i more: ribarstvo”, uručeno autorici Ivani Vuković i Etnografskom muzeju u Splitu, a priznanje za provedenu restauraciju muzejske građe Slađani Latinović (Arheološki muzej u Zagrebu) za restauraciju jantara iz fundusa Pretpovijesnog odjela AMZ-a.

Priznanje za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom uručeno je autorima Mariu Buletiću i Dariu Marušiću te izdavaču Etnografskom muzeju Istre izdanjem Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre.

Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt dobila je i 15. ljetna geološka škola, a uručeno je autorici Vlasti Krklec, čiji je projekt organiziran u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Priznanje izvan kategorija dobio je Zavičajni muzej Stjepan Gruber za Akciju spašavanja baštine na poplavljenim područjima županjske Posavine u lipnju i srpnju 2014. godine, a uručeno je ravnateljici muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.