Nakon treće presude kojom se poništava imenovanje Bjedova – Dražen Kušen v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku

Foto: Glas Slavonije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović imenovao je u četvrtak višeg arhivista Dražena Kušena vršiteljem dužnosti ravnatelja Državnoga arhiva u Osijeku nakon presude Visokog upravnog suda kojom je poništeno Rješenje Ministarstva kulture o imenovanju ravnatelja te ustanove od 17. lipnja 2014. godine, objavljeno je u petak na internetskim stranicama Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kušen je imenovan najduže na godinu dana, sukladno čl. 43 Zakona o ustanovama.

Kako se navodi na internetskim stranicama Državnoga arhiva u Osijeku, to je treća pravomoćna presuda kojom je poništeno treće uzastopno imenovanje Siniše Bjedova za ravnatelja te ustanove.

Spor oko ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku počeo je 2012. godine, kada je Kušen, koji se javio na natječaj za ravnatelja na temelju kojega je Ministarstvo imenovalo Bjedova, podnio tužbu Upravnom sudu žaleći se zbog “odluke Ministarstva o imenovanju osobe koja nema potrebne stručne uvjete na čelno mjesto Arhiva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prve odluke Upravnoga suda o poništenju odluke o imenovanju ravnatelja, Ministarstvo kulture ponovno je 8. srpnja 2013. imenovalo Bjedova, koji je u međuvremenu položio stručni ispit, a osječki Upravni sud 21. ožujka 2014. poništio je i tu odluku.

Ministarstvo kulture tada je odluku o imenovanju obrazlagalo je člankom 54. Zakona o arhivima kojim se propisuje da se “iznimno za ravnatelja arhiva može imenovati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke, ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od dvije godine od dana imenovanja”.

Bjedova je bivša ministrica Andrea Zlatar-Violić treći put imenovala 17. lipnja 2014. unatoč dvjema presudama Upravnoga suda u Osijeku o poništenju odluke o njegovu imenovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.