Nema dovoljno dokaza u slučaju Princeove smrti

Foto: Scott Penner/flickr

Dvije godine nakon smrti glazbenika Princea, tužiteljstvo je objavilo da u tom slučaju neće podignuti nikakve optužnice jer je nemoguće utvrditi kako je pop zvijezda nabavila lijekove koji su ga ubili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je s jednim liječnikom koji je Princeu propisivao lijekove postiglo nagodbu po kojoj će samo platiti globu, jer nije pronašlo dokaze da mu je on dao smrtonosnu dozu.

“Jednostavno nemamo dovoljno dokaza da slučaju Princeove smrti bilo koga optužimo za kriminal”, kazao je Mark Metz, tužitelj okruga Carver u Minnesoti, gdje se nalazi pjevačevo imanje.

Prince je umro 21. travnja 2016. od nenamjernog predoziranja snažnim opioidnim analgetikom fentanilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metz je u istrazi zaključio kako je Prince mislio da uzima drugi analgetik, vicodin, a posegnuo je zabunom za paketićem u kojem je bio fentanil. Odakle ih je dobio, nije jasno.

“Najvjerojatnije, Prince nije imao pojma da uzima krivotvoreni lijek koji ga može ubiti”, rekao je Metz.

“Nema dokaza da mu je te tablete propisao liječnik. Nema niti dokaza da je bilo namjere ili motiva da ga se umori”, dodao je tužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, fentanil mu je netko dao. “Nema nikakve sumnje da su potezi pojedinaca iz Princeova okruženja u pitanju. Ali sumnje i aluzije nisu dovoljne za podizanje optužnice”, kazao je Metz.

Princeova smrt zapanjila je i iznenadila svijet jer je 57-godišnji umjetnik bio model zdrava života koji nije pušio niti pio alkohol, hranio se vegetarijanski, a glazbenike koji su koristili drogu tjerao je iz svoga studija.

Međutim, patio je od nesnosnih bolova nakon operacije kuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj smrti Prince je postao najslavnije lice epidemije zloupotrebe analgetika u Sjedinjenim Državama u svim demografskim skupinama. Prošle godine u SAD-u od predoziranja analgeticima umrlo je 42 tisuće ljudi.

“Princeova smrti tragičan je primjer ovisnosti o opioidnim analgeticima i posljedičnim predoziranjem”, rekao je Metz.

Nedugo prije objave da tužiteljstvo neće podizati optužnice, postignuta je nagodba s liječnikom iz Minnesote Michaelom Schulenbergom koji je Princeu omogućavao da dođe do velike količine lijekova tako što ih je propisivao i njegovom bubnjaru Kirku Johnsonu.

Mezt je rekao da motiv za to bila zaštita Princeove privatnosti, a ne namjera da mu naudi. Uz to, nema nikakvih dokaza da je Schulenberg bio taj koji mu je dao koban fentanil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schulenberg će platiti globu od 30 tisuća dolara i vlada će nadzirati njegov rad i lijekove koje propisuje. Nije mu, međutim, pripisana nikakva odgovornost za pjevačevu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.